Přibík Pulkava z Radenína: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
odkazy
Bez shrnutí editace
Řádek 22: Řádek 22:
== Dílo ==
== Dílo ==
* Na přání [[Karel IV.|Karla IV.]] přeložil jeho vlastní životopis [[Vita Caroli]].
* Na přání [[Karel IV.|Karla IV.]] přeložil jeho vlastní životopis [[Vita Caroli]].
* '''Kronika česká''', někdy též ''Nová kronika česká'' – byla napsána na objednávku Karla IV. Je psána [[latina|latinsky]]. [[Čeština|Český]] překlad udělal sám Pulkava a dochoval se ve dvou exemplářích z 15. století<ref>V Národní knihovně v Praze a v Knihovně Národního muzea, sign. V B 24, knihovně[http://www.manuscriptorium.com/apps/index.php#search/ Faksimile online]]</ref>. Je zajímavé, že se jedná o velmi nepřesný překlad.
* '''Kronika česká''', někdy též ''Nová kronika česká'' – byla napsána na objednávku Karla IV. Je psána [[latina|latinsky]]. [[Čeština|Český]] překlad udělal sám Pulkava a dochoval se ve dvou exemplářích z 15. století<ref>V Národní knihovně v Praze a v Knihovně Národního muzea, sign. V B 24, [http://www.manuscriptorium.com/apps/index.php#search/ Faksimile online]]</ref>. Je zajímavé, že jde o velmi nepřesný překlad. Přesný novočeský překlad s komentářem vyšel až roku 1987.<ref>kroniky doby Karla IV., editorka Marie Bláhová. Svoboda Praha 1987</ref>
:Kronika začíná babylónským zmatením jazyků a končí rokem [[1330]], smrtí královny [[Eliška Přemyslovna|Elišky Přemyslovny]]. Pulkava měl původně chronologii dovést až do vlády Karla IV.
:Kronika začíná babylónským zmatením jazyků a končí rokem [[1330]], smrtí královny [[Eliška Přemyslovna|Elišky Přemyslovny]]. Pulkava měl původně chronologii dovést až do vlády Karla IV. Kronika je kompilací, především z [[Kosmas|Kosmy]] a dalších kronik této doby. V líčení událostí novější doby je nespolehlivá. Tato kronika i přesto, že autor pro její napsání měl nejlepší podmínky (přístup do královského archivu, podporu Karla IV.), nesplnila očekávání.
Kronika je kompilací především [[Kosmas|Kosmy]] a dalších kronik této doby. V líčení událostí novější doby je nespolehlivá. Tato kronika i přesto, že autor pro její napsání měl nejlepší podmínky (přístup do královského archivu, podporu Karla IV.), nesplnila očekávání.


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 23. 6. 2021, 18:42

Přibík Pulkava z Radenína
Narození14. století
Radenín
Úmrtí1380
Povoláníhistorik a spisovatel
Nábož. vyznáníkatolická církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Text nejstaršího rukopisu kroniky Přibíka Pulkavy z Radenína.

Přibík Pulkava z Radenína († 1380) byl český spisovatel, kronikář a farář.

Ze života

Byl písařem pražského arcibiskupa a v letech 1373-1377 rektorem školy u sv. Jiljí v Praze. Od roku 1378 byl farářem v Chudenicích.[1]

Dílo

  • Na přání Karla IV. přeložil jeho vlastní životopis Vita Caroli.
  • Kronika česká, někdy též Nová kronika česká – byla napsána na objednávku Karla IV. Je psána latinsky. Český překlad udělal sám Pulkava a dochoval se ve dvou exemplářích z 15. století[2]. Je zajímavé, že jde o velmi nepřesný překlad. Přesný novočeský překlad s komentářem vyšel až roku 1987.[3]
Kronika začíná babylónským zmatením jazyků a končí rokem 1330, smrtí královny Elišky Přemyslovny. Pulkava měl původně chronologii dovést až do vlády Karla IV. Kronika je kompilací, především z Kosmy a dalších kronik této doby. V líčení událostí novější doby je nespolehlivá. Tato kronika i přesto, že autor pro její napsání měl nejlepší podmínky (přístup do královského archivu, podporu Karla IV.), nesplnila očekávání.

Odkazy

Reference

  1. BARTOŠ, Josef; KOVÁŘOVÁ, Stanislava; TRAPL, Miloš. Osobnosti českých dějin. Olomouc: ALDA, 1995. ISBN 80-85600-39-0. Kapitola Pulkava z Radenína, Přibík, s. 292. 
  2. V Národní knihovně v Praze a v Knihovně Národního muzea, sign. V B 24, Faksimile online]
  3. kroniky doby Karla IV., editorka Marie Bláhová. Svoboda Praha 1987

Literatura

  • KUTNAR, František; MAREK, Jaroslav. Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví : od počátků národní kultury až do sklonku třicátých let 20. století. 2. vyd. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 1065 s. ISBN 80-7106-252-9. S. 41. 

Související články

Externí odkazy