Diskžokej: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m editace uživatele 78.102.217.90 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je OJJ
značka: rychlé vrácení zpět
značky: revertováno možný vandalismus vložen emotikon editace z Vizuálního editoru
Řádek 3: Řádek 3:


== Původ slova ==
== Původ slova ==
Poprvé se tento termín vyskytuje v souvislosti s [[rozhlas]]ovým vysíláním, kdy komentátoři uváděli a přehrávali populární hudbu z [[gramofon|gramofonových desek]]. Gramofonové desky se označují v angličtině i slovem disc. První diskjockejové byli ti, kdo „jezdili na gramofonových deskách“. Později byl výraz zkracován na DJ.
Poprvé se tento termín vyskytuje v souvislosti s [[rozhlas]]ovým vysíláním, kdy komentátoři uváděli a přehrávali populární hudbu z [[gramofon|gramofonových desek]]. Gramofonové desky se označují v angličtině i slovem disc. První diskjockejové byli ti, kdo „jezdili na gramofonových deskách“. Později byl výraz zkracován na DJ. Tchoř smrdí a je to dj a Vojtasafr je ještě horší sorry 🤷‍♂️🤷‍♀️🤷‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️


Za totality, kdy výraz diskžokej zněl kapitalisticky, byli nazýváni uvaděči diskotékových pořadů či pouštěči desek.
Za totality, kdy výraz diskžokej zněl kapitalisticky, byli nazýváni uvaděči diskotékových pořadů či pouštěči desek.

Verze z 12. 11. 2020, 14:03

DJ

Diskjockey (diskžokej), někdy také DJ (dý džej), je osoba, která vybírá a pouští předem připravenou hudbu určenou pro veřejnou produkci.

Původ slova

Poprvé se tento termín vyskytuje v souvislosti s rozhlasovým vysíláním, kdy komentátoři uváděli a přehrávali populární hudbu z gramofonových desek. Gramofonové desky se označují v angličtině i slovem disc. První diskjockejové byli ti, kdo „jezdili na gramofonových deskách“. Později byl výraz zkracován na DJ. Tchoř smrdí a je to dj a Vojtasafr je ještě horší sorry 🤷‍♂️🤷‍♀️🤷‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Za totality, kdy výraz diskžokej zněl kapitalisticky, byli nazýváni uvaděči diskotékových pořadů či pouštěči desek.

Dnes je význam označení DJ mnohem širší. DJ nejen že pouští připravenou hudbu, ale tuto hudbu i jistým způsobem „obrábí“. S použitím moderních technologií hudbu v okamžiku přehrávání upravují, mixují s jinými písničkami, přirozenými a umělými zvuky atd.

Klubový DJ

Klubový DJ je DJ, který vybírá a hraje hudbu v klubech. Jeho scéna je od párty u sousedů nebo v malém klubu a disco až po velké akce na stadiónech. Hlavní zaměření klubového DJ je hudba, kterou hraje. Své sety stavějí na výběru různých skladeb, čímž kontrolují hladinu energie tančícího davu a používají techniku zvanou beatmatching pro jemný, nepostřehnutelný přechod mezi jednotlivými skladbami.

Odkazy

Související články

Externí odkazy