Socha svatého Floriána (Opočno): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m drobné typo
Řádek 20: Řádek 20:


== Popis ==
== Popis ==
Socha je ukázkou práce vrcholného baroka. Jako materiál byl použit červenohnědý [[pískovec]]. Postava sv. Floriána je v nadživotní velikosti, opatřená přilbou a poodhaleným pláštěm. V levé ruce drží v úrovni hlavy žerď praporu Samotná socha sv. Floriána je v pokleku a obklopena andílky provádějící hasebnou činnost. Podstavec je trojboký s [[reliéf (sochařství)|reliéfem]] [[erb|erbu]] [[Colloredové|Colloredo-Mansfeldů]] a opatřený vpředu a vzadu latinskými nápisy. Celá socha je obklopena [[balustráda|balustrádou]].
Socha je ukázkou práce vrcholného baroka. Jako materiál byl použit červenohnědý [[pískovec]]. Postava sv. Floriána je v nadživotní velikosti, opatřená přilbou a poodhaleným pláštěm. V levé ruce drží v úrovni hlavy žerď praporu. Samotná socha sv. Floriána je v pokleku a obklopena andílky provádějící hasebnou činnost. Podstavec je trojboký s [[reliéf (sochařství)|reliéfem]] [[erb|erbu]] [[Colloredové|Colloredo-Mansfeldů]] a opatřený vpředu a vzadu latinskými nápisy. Celá socha je obklopena [[balustráda|balustrádou]].


== Umístění ==
== Umístění ==

Verze z 12. 11. 2020, 00:56

Socha svatého Floriána
Základní údaje
Kód památky35813/6-2357 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálpískovec
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Socha svatého Floriána je menší barokní památka v Opočně. Je věnována sv. Floriánovi, ochránci před ohněm. Pořízena byla po rozsáhlém požáru části města.

Vznik

Socha sv. Floriána vznikla v roce 1731 či 1734, autorem je buď sochař a řezbář Ignác Rohrbach z Chrudimi[1] nebo Braunův žák Jiří František Pacák[2] . Pořízena byla na objednávku Rudolfa hraběte Colloredo-Mansfelda nákladem 150 zlatých.

Popis

Socha je ukázkou práce vrcholného baroka. Jako materiál byl použit červenohnědý pískovec. Postava sv. Floriána je v nadživotní velikosti, opatřená přilbou a poodhaleným pláštěm. V levé ruce drží v úrovni hlavy žerď praporu. Samotná socha sv. Floriána je v pokleku a obklopena andílky provádějící hasebnou činnost. Podstavec je trojboký s reliéfem erbu Colloredo-Mansfeldů a opatřený vpředu a vzadu latinskými nápisy. Celá socha je obklopena balustrádou.

Umístění

Socha je umístěna na Trčkově náměstí v Opočně blíže budově základní školy. Proti ní se nachází Sousoší svatého Jana Nepomuckého.

Reference

  1. Socha sv. Floriána [online]. Národní památkový ústav [cit. 2020-11-10]. Dostupné online. 
  2. sousoší sv. Floriana [online]. Hrady.cz [cit. 2020-11-10]. Dostupné online. 

Externí zdroje