Fanatismus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typografie
→‎Odkazy: + {{Otto|Fanatismus}}
značka: editor wikitextu 2017
Řádek 10: Řádek 10:
== Odkazy ==
== Odkazy ==
* {{Wikicitáty|téma=Fanatismus}}
* {{Wikicitáty|téma=Fanatismus}}
* {{Otto|Fanatismus}}

=== Literatura ===
=== Literatura ===
* ''Filosofický slovník'', heslo Fanatismus. Olomouc: FIN 1998.
* ''Filosofický slovník'', heslo Fanatismus. Olomouc: FIN 1998.

Verze z 22. 8. 2020, 09:51

Fanatismus (z lat. fanaticus, posedlý, od fanum, posvátné místo) je slepá vášnivá zaujatost, nekompromisní a krajně jednostranný postoj nebo jednání člověka, který nějaké téma, myšlenku nebo věc pokládá za tak cennou – případně tak ohroženou – že námitky či odpor proti ní vyvolávají jeho zuřivost. Fanatik se vyznačuje neschopností kritického odstupu, intolerancí, nepoučitelností a jistou omezeností.

Historie

Latinská fanaticus znamenalo původně horlivého člověka a mělo spíše pozitivní význam. Křesťanští autoři slovo obrátili proti pohanům a dali mu význam pejorativní, který se pak užíval i pro sektáře. Osvícenští autoři, zejména Voltaire a encyklopedisté, obrátili tento pejorativní význam proti náboženství vůbec. Historicky se fanatismus často spojoval s náboženstvím, právě tak ovšem existuje i fanatismus politický, národní, vědecký nebo sportovní. Obecně se týká masově účinných a mobilizujících témat, zejména politických.[1]

Podle španělsko-amerického filosofa George Santayany je fanatik člověk, který „zdvojnásobuje své úsilí, když zapomněl svůj cíl“. Podle Winstona Churchilla je to člověk, který „neumí změnit své myšlení a nebude měnit téma“.

Sportovní fanoušek i převzaté anglické fan je odvozeno od fanatika, obvykle však znamená prostě přívržence a nemusí tak mít pejorativní význam.

Odkazy

Literatura

  • Filosofický slovník, heslo Fanatismus. Olomouc: FIN 1998.
  • Ottův slovník naučný, heslo Fanatismus. Sv. 9, str. 7

Reference

  1. Filosofický slovník, heslo Fanatismus. Str. 118.

Související články

Externí odkazy