The BMJ: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Fixinela (diskuse | příspěvky)
n
 
plný název, drobnosti
Řádek 1: Řádek 1:
'''The BMJ''' je [[Spojené království|britský]] [[Vědecký časopis|vědecký]], [[Peer review|recenzovaný]] [[Lékařství|lékařský]] [[týdeník]]. Založen byl v roce 1840 a patří tak k nejstarším lékařským periodikům. Původní název zněl ''Provincial Medical and Surgical Journal'', později byl přejmenován na ''British Medical Journal'', v roce 1988 na ''BMJ'', v roce 2014 pak na ''The BMJ''. Vydavatelem je British Medical Association (britská lékařská komora, jež ovšem nedisponuje stejnými pravomocemi jako kupříkladu [[Česká lékařská komora]], dělí se o ně s General Medical Council). The BMJ jako první vědecký časopis v historii publikoval [[Klinická studie|randomizovanou dvojitě zaslepenou studii]]. Proslul též prvními publikovanými studiemi o negativních účincích [[kouření]] na zdraví. Podle ''Journal Citation Report'' [[Cornellova univerzita|Cornellovy univerzity]] je čtvrtým nejprestižnějším (obecně) lékařským časopisem světa. V roce 1995 přešel časopis na [[web]], nicméně od té doby až dosud se vytvářejí i tištěná čísla, v nichž však není veškerý obsah časopisu. Od roku 1999 byl veškerý obsah volně k dispozici [[online]], v roce 2006 však byl tento přístup změněn a k obsahu se na [[internet]]u dostali jen předplatitelé. Od roku 2008 jsou volně dostupné výzkumné studie, ostatní obsah je přístupný jen předplatitelům.
'''The BMJ''' (''The British Medical Journal'') je [[Spojené království|britský]] [[Vědecký časopis|vědecký]], [[Peer review|recenzovaný]] [[Lékařství|lékařský]] [[týdeník]]. Založen byl v roce 1840 a patří tak k nejstarším lékařským periodikům. Původní název zněl ''Provincial Medical and Surgical Journal'', později byl přejmenován na ''British Medical Journal'', v roce 1988 na ''BMJ'', v roce 2014 pak na ''The BMJ''. Vydavatelem je British Medical Association (britská lékařská komora, jež ovšem nedisponuje stejnými pravomocemi jako kupříkladu [[Česká lékařská komora]], dělí se o ně s General Medical Council). The BMJ jako první vědecký časopis v historii publikoval [[Klinická studie|randomizovanou dvojitě zaslepenou studii]]. Proslul též prvními publikovanými studiemi o negativních účincích [[kouření]] na zdraví. Podle ''Journal Citation Report'' [[Cornellova univerzita|Cornellovy univerzity]] je čtvrtým nejprestižnějším (obecně) lékařským časopisem světa. V roce 1995 přešel časopis na [[web]], nicméně od té doby až dosud se vytvářejí i tištěná čísla, v nichž však není veškerý obsah časopisu. Od roku 1999 byl veškerý obsah volně k dispozici [[online]], v roce 2006 však byl tento přístup změněn a k obsahu se na [[internet]]u dostali jen předplatitelé. Od roku 2008 jsou volně dostupné výzkumné studie, ostatní obsah je přístupný jen předplatitelům.

== Odkazy ==
== Odkazy ==
=== Reference ===
=== Reference ===

Verze z 8. 12. 2019, 19:10

The BMJ (The British Medical Journal) je britský vědecký, recenzovaný lékařský týdeník. Založen byl v roce 1840 a patří tak k nejstarším lékařským periodikům. Původní název zněl Provincial Medical and Surgical Journal, později byl přejmenován na British Medical Journal, v roce 1988 na BMJ, v roce 2014 pak na The BMJ. Vydavatelem je British Medical Association (britská lékařská komora, jež ovšem nedisponuje stejnými pravomocemi jako kupříkladu Česká lékařská komora, dělí se o ně s General Medical Council). The BMJ jako první vědecký časopis v historii publikoval randomizovanou dvojitě zaslepenou studii. Proslul též prvními publikovanými studiemi o negativních účincích kouření na zdraví. Podle Journal Citation Report Cornellovy univerzity je čtvrtým nejprestižnějším (obecně) lékařským časopisem světa. V roce 1995 přešel časopis na web, nicméně od té doby až dosud se vytvářejí i tištěná čísla, v nichž však není veškerý obsah časopisu. Od roku 1999 byl veškerý obsah volně k dispozici online, v roce 2006 však byl tento přístup změněn a k obsahu se na internetu dostali jen předplatitelé. Od roku 2008 jsou volně dostupné výzkumné studie, ostatní obsah je přístupný jen předplatitelům.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The BMJ na anglické Wikipedii.