Marcus Furius Bibaculus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Mlodia (diskuse | příspěvky)
úprava úrovní
značky: nevhodná syntaxe v nadpisu editace z Vizuálního editoru
Mlodia (diskuse | příspěvky)
Přidány šablony pro ukázky.
Řádek 45: Řádek 45:
| rok = 1973
| rok = 1973
| strany = 138
| strany = 138
}}</ref>===
}}</ref>===
{{Citát|Mého Catona dům-li někdo vidí, roubenici suříkem malovanou a ty Priápy, strážce zahrádečky, žasne, jakýmže studiem se mohl dobrat takové moudrosti ten člověk, když ho hrozny jen dva, tři kapustičky s trochou samopše v jedné malé jizbě živí téměř až do krajního stáří.}}{{Citát|Ty oský starče, ty z Catiny synu, ty z Kýmu jsi děvka.}}{{Citát|Galle, věřitel po celičkém Římě, tuhle prodával Catonovu villu, my pak žasli jsme nad tím vzácným mistrem, skvělým básníkem, velkým dramatikem, že je schopen rozřešit každý problém, avšak z dluhu se vyzout nedovede. Hle, vtip Kratétův, hle, duch Zénodotův!}}


* Mého Catona dům-li někdo vidí, roubenici suříkem malovanou a ty Priápy, strážce zahrádečky, žasne, jakýmže studiem se mohl dobrat takové moudrosti ten člověk, když ho hrozny jen dva, tři kapustičky s trochou samopše v jedné malé jizbě živí téměř až do krajního stáří.
* Galle, věřitel po celičkém Římě, tuhle prodával Catonovu villu, my pak žasli jsme nad tím vzácným mistrem, skvělým básníkem, velkým dramatikem, že je schopen rozřešit každý problém, avšak z dluhu se vyzout nedovede. Hle, vtip Kratétův, hle, duch Zénodotův!
* Ty oský starče, ty z Catiny synu, ty z Kýmu jsi dě '''* *'''a


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 23. 1. 2019, 15:49

Marcus Furius Bibaculus
Rodné jménoMarcus Furius Bibaculus
Narození103 př. n. l.
Cremona
Úmrtí1. století př. n. l.
Povoláníbásník
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Marcus Furius Bibaculus (103 př. n . l.? Cremona1. století př. n. l.?) byl římským básníkem patřícím do skupiny básníků, jež jsou nazýváni neoterikové.  

Život

Byl krajanem a blízkým přítelem gramatika Valeria Catona. Podle Suetonia se narodil roku 103 př. n. l., ale pravděpodobnější je, že byl vrstevníkem jiného neoterika, Valeria Catulla[1] a narodil se tak zhruba o 10 let později, než se Suetonius domníval. Pocházel z města Cremona na severu Itálie, ale stejně jako ostatní členové okruhu nových básníků žil v Římě.

Dílo

Byl autorem několika básnických sbírek, z nichž známe názvy dvou děl, Práce noci a Anály války s Gally (u této sbírky je Bibaculovo autorství sporné a je možné, že pravým autorem je Furius Anthianus).[2] Dále se dochovaly dvě lehce ironické básně věnované jeho učiteli Valeriovi Catonovi a několik fragmentů děl. Stejně jako pro Valeria Catulla jsou pro něj typické satirické verše namířené proti nejmocnějším a nejvlivnějším Římanům jeho doby.

Ukázky z díla

Epiframy[3]

Mého Catona dům-li někdo vidí, roubenici suříkem malovanou a ty Priápy, strážce zahrádečky, žasne, jakýmže studiem se mohl dobrat takové moudrosti ten člověk, když ho hrozny jen dva, tři kapustičky s trochou samopše v jedné malé jizbě živí téměř až do krajního stáří.
Ty oský starče, ty z Catiny synu, ty z Kýmu jsi děvka.
Galle, věřitel po celičkém Římě, tuhle prodával Catonovu villu, my pak žasli jsme nad tím vzácným mistrem, skvělým básníkem, velkým dramatikem, že je schopen rozřešit každý problém, avšak z dluhu se vyzout nedovede. Hle, vtip Kratétův, hle, duch Zénodotův!


Reference

  1. CATULLUS, Gaius Valerius. Zhořklé polibky. Příprava vydání Eva Stehlíková. Praha: Československý spisovatel - Klub přátel poezie., 1980. S. 112. 
  2. JANOUŠEK, Jan; KUŤÁKOVÁ, Eva; VIDMANOVÁ, Anežka. Slovník latinských spisovatelů. Praha: Leda, 2004. ISBN 80-7335-042-4. S. 249. 
  3. CATULLUS, Gaius Valerius; TIBULLUS, Albius; PROPERTIUS, Sextus. 'Pěvci lásky'. Překlad Otakar Smrčka. Praha: Svoboda - Antická knihovna, 1973. S. 138.