Palpatine: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Sidhe (diskuse | příspěvky)
m -kat
Řádek 22: Řádek 22:
{{Link FA|en}}
{{Link FA|en}}


[[Kategorie:Filmové postavy]]
[[Kategorie:Sithové]]
[[Kategorie:Sithové]]
[[Kategorie:Fiktivní císaři a císařovny]]
[[Kategorie:Fiktivní císaři a císařovny]]

Verze z 17. 7. 2007, 15:28

Palpatine či Darth Sidious je fiktivní postava Hvězdných válek.

Je jedna z hlavních záporných postav ságy. Byl to jeden z největších Temných pánů, kancléř galaktického senátu republiky a později i imperátor Prvního galaktického impéria. Kromě Episody IV (Nová Naděje) se vyskytuje ve všech dílech filmových Hvězdných válek.

Lord Sidious

Darth Sidious, alias Palpatine, byl žákem sithského Lorda Darth Plagueis. Plagueis, o kterém se vypráví, že dokázal stvořit pomocí midichlorianů život, ho naučil všechno, co sám uměl, avšak Sidious ho poté zabil ve spánku. Když byl Sidious sám, začal si hledat svého prvního učedníka. Tím se stal malý Zebracký chlapec, kterého Sidious našel při návštěvě planety Iridonia. Tohoto chlapce přijal pod svou ochranu a začal z něj vychovávat nebezpečné bezcitné stvoření. Tělo mu pokryl Sithskými tetováními a vsemožně krutě chlapce vychovával v mocného Sitha. Když pak svého žáka - Darth Maula podrobil zkoušce, kterou Sith prošel, Sidious poznal, že je připraven. Vyslal Maula na mnoho misí a Maul je všechny plnil na výbornou až do chvíle, kdy se sřetl se dvěma Jedii. Maul byl zabit a zoufalý Sidious neměl čas najít a vychovat dalsí dítě. Proto si jako dalšího učedníka našel Mistra Jedi Hrabě Dooka- Darth Tyranuse, kterého bude cvičit, než si vyhlédne svého nejmocnějšího učedníka. Společně vytvořili tajnou Republikovou klonovou armádu a zahájili Klonové války. Na jejich konci Dooko umíra rukou Anakina Skywalkera na přímý rozkas Palpatina. Palpatin nahlodává Anakina tak dlouho, dokud ten nepropadne temné straně a společně se Sidiusem zničí Jedie. Sidious dal svému hlavnímu učedníkovi jméno Darth Vader a od okamžiku, kdy republiku přeměnil na První galaktické impérium a Jediové jsou mrtví, předává plášť temného pána svému učedníkovi a dále vystupuje jen jako Imperátor Palpatine.

Palpatine

Palpatine, alias Darth Sidious, se narodil na planetě Naboo. Stal se z něj Sith a rozhodl se, že se pokusí ovládnout galaxii. Vstoupil do politiky a stal se senátorem za svou domovskou planetu. Ještě v Epizodě I. přinutil kancléře Finise Valoruma, aby abdikoval v jeho prospěch. To se mu povedlo a stal se tedy hlavou republiky. Když nastaly klonové války, byly mu přiděleny "zvláštní pravomoce", díky kterým se stal vlastně neomezeným pánem Republiky. Když Klonové valky končily, jediové poznali co je Palpatine skutečně zač, a snažili se ho zneškodnit. Díky Anakinovi se jim to nepovedlo a tento neúspěch nakonec vedl téměř k úplnému vyhlazení všech jediů a reformace Republiky na První Galaktické Impérium.

Imperátor

Od okamžiku, kdy Palpatin usedá na trůn, všech ostatních aktivit zanechává. V roli Sitha nadále zůstává pouze Vader a Palpatin se plně věnuje řízení a rozšiřování své říše - sem spadá i výstavba Hvězdy smrti. Během jeho 23 let dlouhé vlády vychoval mnoho "Císařových Rukou" což byly nejlepší a nejbližší agenti, schopní používat temnou stranu. Dva nejmocnější - nebo spíš dvě - byly Mara Jade a Lumynia, pozdější Temná Paní. Palpatin také objevil Proroky temné strany a spojil se s nimi. Mnoho jejich členů se stalo Palpatinovou Dark Side Elite a plnili nejrůznější úkoly. Když byla Hvězda smrti zničena nad měsícem Yavin IV, Palpatin ze zlosti strašlivým způsobem zavraždil jejího konstruktéra, aby ho mohl o okamžik později naklonovat a začít stavět hvězdu novou. Vader samotný, když přišel před Císaře, byl potrestán. Císař mu usekl ruku a Vader musel čekat, dokud mu neudělají novou (jak víme v té době už stejně své ruce neměl takže trest to nijak krutý nebyl). Pak nastalo období hledání mladého Skywalkera. Byl to Luke Skywalker, Anakinův syn a dědic. Ten věděl, že v otci se skrývá i dobro a tak se mu vzdal a byl jím zavlečen na palubu Hvězdy smrti 2, kde se mu postavil sám Imperátor. Snažil se Luka zlákat na temnou stranu, ale to se mu nepovedlo. Luke sice bojoval se svým otcem a porazil ho, ale odmítl ho zabít. Imperátor, rozhněvaný, použil Force Lightning a pomalu a bolestivě Luka zabíjí. Vader ale nesnese pohled na synovo utrpení, vzepře se císaři a hodí jej do šachty, kde císař Palpatin zemře. Bohužel pro všechny to není konec, protože to není naposled, co Palpatine zemřel.

Imperátorův návrat

Šest let po porážce u Endoru se císař vrátil v naklonovaném těle, kterých měl velkou zásobu. Jak později řekl, nebylo to poprvé, co zemřel a nyní se postavil opět do čela Impéria. Konečně se mu podařilo to, co před tím ne a jako Hlavního velitele Imperiální flotily (to co dělal dříve Vader) získal Lorda Skywalkera. Ano, Luke skutečně přešel na temnou stranu a stal se císařovým služebníkem. Císař vedl útok proti rebelům za použití superzbraně Galaxy Gun a svého SSD Eclipse a Eclipse II. Sídlo měl na planetě Byss a jeho hlavní záměr byl získat Anakina Sola, Nenarozeného syna Leii a Hana. Toho chtěl, aby do něj mohl natrvalo umístit svého ducha, protože klony nebyly vyhovující. Luke se mu ale vzepřel díky Leii. Uvědomil si, co dělá a postavil se císaří. Zničil všechny jeho klony, až na jeden geneticky nestabilní s velmi urychleným stárnutím. Nakonec byl Palpatin poražen na Onderonu Lukem a Leiou, když jeho duch vstupoval do již narozeného Anakina. I když byla jeho hrozba zažehnána, problémy stále zůstávaly, například Lukovi bude trvat dalších devět let, než se se zkušenostmi na temné straně vyrovná. Šablona:Link FA