Stonehenge: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Sasik (diskuse | příspěvky)
Verze 13037618 uživatele 212.79.110.120 (diskuse) zrušena
Řádek 6: Řádek 6:
[[Soubor:Stonehenge-Green.jpg|thumb|pohled na Stonehenge: 2009]]
[[Soubor:Stonehenge-Green.jpg|thumb|pohled na Stonehenge: 2009]]
[[Soubor:Stonehenge2007 07 30.jpg|thumb|jiný pohled na Stonehenge]]
[[Soubor:Stonehenge2007 07 30.jpg|thumb|jiný pohled na Stonehenge]]
Název „Stonehenge“(čte se stounhenč) jistě{{Fakt/dne|20141021101536}} pochází ze [[Stará angličtina|staré angličtiny]], ale není známo, co přesně znamená. Existují dvě hlavní [[teorie]],{{Fakt/dne|20141021101536}} které se liší pouze v druhé polovině názvu. Obě teorie tvrdí, že první polovina názvu ''„Stone“'' (ve staroangličtině ''„stān“'') znamená „kámen“. První z těchto teorií však říká, že druhá polovina názvu, staroanglické slovo ''„hencg“'', znamená ''[[„henge]]“'', tedy v překladu „šibenice“. Druhá tvrdí, že toto slovo (tentokrát ''„hinge“'') znamená „zavěšený“. Není tedy jasné, jestli je pravým názvem „Kamenná šibenice“ nebo „Zavěšený kámen“.
Název „Stonehenge“ jistě{{Fakt/dne|20141021101536}} pochází ze [[Stará angličtina|staré angličtiny]], ale není známo, co přesně znamená. Existují dvě hlavní [[teorie]],{{Fakt/dne|20141021101536}} které se liší pouze v druhé polovině názvu. Obě teorie tvrdí, že první polovina názvu ''„Stone“'' (ve staroangličtině ''„stān“'') znamená „kámen“. První z těchto teorií však říká, že druhá polovina názvu, staroanglické slovo ''„hencg“'', znamená ''„henge“'', tedy v překladu „šibenice“. Druhá tvrdí, že toto slovo (tentokrát ''„hinge“'') znamená „zavěšený“. Není tedy jasné, jestli je pravým názvem „Kamenná šibenice“ nebo „Zavěšený kámen“.


V dnešní angličtině se slovo „henge“ překládá jako příkop a za ním val. Tímto systémem „zabezpečení“ bývala stavba Stonehenge dokola obehnána. Příkop a za ním val můžeme vidět například i kolem megalitického kruhu v [[Avebury]].
V dnešní angličtině se slovo „henge“ překládá jako příkop a za ním val. Tímto systémem „zabezpečení“ bývala stavba Stonehenge dokola obehnána. Příkop a za ním val můžeme vidět například i kolem megalitického kruhu v [[Avebury]].
Řádek 36: Řádek 36:
Při vykopávkách z roku [[1920]] byla pod jedním z kamenů nalezena láhev [[Portské víno|portského vína]]. Na štítku láhve byl vyznačen i rok a toto víno pocházelo z roku [[1810]].{{Fakt/dne|20141021101536}} Zátka však shnila a většina vína vytekla.
Při vykopávkách z roku [[1920]] byla pod jedním z kamenů nalezena láhev [[Portské víno|portského vína]]. Na štítku láhve byl vyznačen i rok a toto víno pocházelo z roku [[1810]].{{Fakt/dne|20141021101536}} Zátka však shnila a většina vína vytekla.


[[30. leden|30. ledna]] [[2007]] archeologové objevili poblíž Stonehenge zbytek [[vesnice]]. Tento objev vyvolal spekulace o tom, že Stonehenge mohlo sloužit jako [[pohřebiště]] pro tuto vesnici. Vesnice se nacházela v [[Durrington Walls]], ve vzdálenosti asi dvou [[míle|mil]] od Stonehenge, a byla zde umístěna obdobná dřevěná kruhová stavba. V okolí byly také nalezeny nástroje a hroty [[šíp]]ů. Bylo vykopáno celkem osm domů, archeologové však věří, že jich celkem bylo alespoň 25.{{Fakt/dne|20141021101536}} Oznámil to [[archeolog]] [[Mike Parker Pearson]] na tiskové konferenci, kterou svolala [[National Geographic Society]].
[[30. leden|30. ledna]] [[2007]] archeologové objevili poblíž Stonehenge zbytek [[vesnice]]. Tento objev vyvolal spekulace o tom, že Stonehenge mohlo sloužit jako [[pohřebiště]] pro tuto vesnici. Vesnice se nacházela v [[Durrington Walls]], ve vzdálenosti asi dvou [[míle|mil]] od Stonehenge, a byla zde umístěna obdobná dřevěná kruhová stavba. V okolí byly také nalezeny nástroje a hroty [[šíp]]ů. Bylo vykopáno celkem osm domů, archeologové však věří, že jich celkem bylo alespoň 25.{{Fakt/dne|20141021101536}} Oznámil to archeolog [[Mike Parker Pearson]] na tiskové konferenci, kterou svolala [[National Geographic Society]].


Na základě mapování okolí Stonehenge archeologové zjistili, že okolo Stonehenge se nacházelo nejméně 17 dalších svatyň.<ref name="HiddenLandscapeProject"/>
Na základě mapování okolí Stonehenge archeologové zjistili, že okolo Stonehenge se nacházelo nejméně 17 dalších svatyň.<ref name="HiddenLandscapeProject"/>

Verze z 13. 11. 2015, 12:25

Poloha Stonehenge

Stonehenge je komplex menhirů a kamenných kruhů, nacházející se na Salisburské pláni asi 13 km severně od městečka Salisbury v Jižní Anglii.

Původ názvu

pohled na Stonehenge: 2009
jiný pohled na Stonehenge

Název „Stonehenge“ jistě[zdroj⁠?] pochází ze staré angličtiny, ale není známo, co přesně znamená. Existují dvě hlavní teorie,[zdroj⁠?] které se liší pouze v druhé polovině názvu. Obě teorie tvrdí, že první polovina názvu „Stone“ (ve staroangličtině „stān“) znamená „kámen“. První z těchto teorií však říká, že druhá polovina názvu, staroanglické slovo „hencg“, znamená „henge“, tedy v překladu „šibenice“. Druhá tvrdí, že toto slovo (tentokrát „hinge“) znamená „zavěšený“. Není tedy jasné, jestli je pravým názvem „Kamenná šibenice“ nebo „Zavěšený kámen“.

V dnešní angličtině se slovo „henge“ překládá jako příkop a za ním val. Tímto systémem „zabezpečení“ bývala stavba Stonehenge dokola obehnána. Příkop a za ním val můžeme vidět například i kolem megalitického kruhu v Avebury.

Stavba Stonehenge

Nejstarší[zdroj⁠?] je kruh o průměru 110 m z vnější strany tvořený příkopem a z vnitřní strany valem, vybudovaný okolo roku 3100 př. n. l.[zdroj⁠?] Val byl jen 0,5 m vysoký. Příkop byl 2 m hluboký a na jeho dně byly umístěny kosti zvěře a skotu,[zdroj⁠?] aby se půda zpevnila.

Přibližně mezi lety 2600 až 2400 př. n. l. byly vztyčeny kamenné bloky,[zdroj⁠?] které jsou široké veřejnosti nejznámější. Jedná se zejména o kruh o průměru 33 m. V době svého vzniku byl patrně tvořen 30 svislými „sloupy“, na kterých spočívalo 30 vodorovných překladů. Uvnitř tohoto kruhu bylo patrně 5 trilitonů (2 svislé kameny jako sloupy, na kterých spočívá jeden vodorovný jako překlad) rozestavěných do tvaru podkovy, která se otevírala na severovýchod. Tato podkova měla asi 14 m v průměru a jednotlivé kameny, kterými jsou trilitony tvořeny, váží každý okolo 50 tun. Od léta 2014 se jeví, že tato podkova v minulosti tvořila úplný kruh.[1]

Zajímavosti

Roku 1910 Angličan Horatio Barber zkonstruoval letadlo a bylo velkým štěstím, když jeho zkušební pilot s tímto letadlem minul „Stonehenge“ a havaroval nedaleko.[zdroj⁠?]

Větší kameny jsou v současnosti zality do betonu. Při stavbě byly kameny vsazeny do jam a utěsněny kamennou drtí. Avšak po obou světových válkách kameny následkem otřesů začaly vypadávat. Proto byli tehdejší archeologové nuceni rizikové kameny zabetonovat. I přesto však jeden z kamenů v roce 1963 spadl při velké vichřici.[zdroj⁠?]

Při vykopávkách z roku 1920 byla pod jedním z kamenů nalezena láhev portského vína. Na štítku láhve byl vyznačen i rok a toto víno pocházelo z roku 1810.[zdroj⁠?] Zátka však shnila a většina vína vytekla.

30. ledna 2007 archeologové objevili poblíž Stonehenge zbytek vesnice. Tento objev vyvolal spekulace o tom, že Stonehenge mohlo sloužit jako pohřebiště pro tuto vesnici. Vesnice se nacházela v Durrington Walls, ve vzdálenosti asi dvou mil od Stonehenge, a byla zde umístěna obdobná dřevěná kruhová stavba. V okolí byly také nalezeny nástroje a hroty šípů. Bylo vykopáno celkem osm domů, archeologové však věří, že jich celkem bylo alespoň 25.[zdroj⁠?] Oznámil to archeolog Mike Parker Pearson na tiskové konferenci, kterou svolala National Geographic Society.

Na základě mapování okolí Stonehenge archeologové zjistili, že okolo Stonehenge se nacházelo nejméně 17 dalších svatyň.[1]

Reference

  1. a b GAFFNEY, Vincent; NEUBAUER, Wolfgang, a kol. The "Stonehenge Hidden Landscape Project" – Results [online]. Birmingham: University of Birmingham, Ludwig Boltzmann Institute, 2014 [cit. 2014-10-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy

Šablona:Geo dms