Skanzen Řepora: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
G3robot (diskuse | příspěvky)
m uvozovky kolem identifikátoru reference, kosmetické úpravy za použití AWB
Řádek 13: Řádek 13:
Zpočátku se také autoři projektu distancovali od provozovatele, protože se podle nich způsob provozování a komerční program neslučují s původní myšlenkou projektu.<ref name="idnes" />
Zpočátku se také autoři projektu distancovali od provozovatele, protože se podle nich způsob provozování a komerční program neslučují s původní myšlenkou projektu.<ref name="idnes" />


Řepora sice již dvakrát vyhořela. Poprvé v noci na 16. června 2003,<ref name="idnes">[http://zpravy.idnes.cz/praha.asp?r=praha&c=A030616_080644_praha_ton&l=1&t=A030616_080644_praha_ton&r2=praha Plameny zničily středověký skanzen], iDnes.cz, 16. 6. 2003, rubrika Praha</ref><ref>[http://www.matkamest.cz/pamatky/turisticke-informace/repora-drive-tulezim---skanzen-stredoveke-vsi.html Řepora (dříve Tuležim), skanzen středověké vsi]</ref> kdy shořely vinou neznámého žháře čtyři budovy (kovárna, špýchar a usedlost hrnčíře) a uhořely tři ovce, škoda byla vyčíslena na 5 milionů Kč. Podruhé, 17. prosince 2004, se rozšířil požár z budovy hlídačů areálu.<ref>[http://www.ethel.estranky.cz/clanky/ostatni-mista/repora Skanzen Řepora], Ethel, 26. 10. 2006</ref> Přesto se ji podařilo obnovit svojí činnost.
Řepora sice již dvakrát vyhořela. Poprvé v noci na 16. června 2003,<ref name="idnes">[http://zpravy.idnes.cz/praha.asp?r=praha&c=A030616_080644_praha_ton&l=1&t=A030616_080644_praha_ton&r2=praha Plameny zničily středověký skanzen], iDnes.cz, 16. 6. 2003, rubrika Praha</ref><ref>[http://www.matkamest.cz/pamatky/turisticke-informace/repora-drive-tulezim---skanzen-stredoveke-vsi.html Řepora (dříve Tuležim), skanzen středověké vsi]</ref> kdy shořely vinou neznámého žháře čtyři budovy (kovárna, špýchar a usedlost hrnčíře) a uhořely tři ovce, škoda byla vyčíslena na 5 milionů Kč. Podruhé, 17. prosince 2004, se rozšířil požár z budovy hlídačů areálu.<ref>[http://www.ethel.estranky.cz/clanky/ostatni-mista/repora Skanzen Řepora], Ethel, 26. 10. 2006</ref> Přesto se ji podařilo obnovit svoji činnost.


V minulosti skanzen občas oživovaly akce skupin lidí, jejichž koníčkem je středověký život, oblečení, šerm, tanec, lazebnictví atd. V roce 2011 jsou v nabídce jen pronájmy k soukromým akcím – oslavám (svatba, narozeniny), [[grilování]], akce s dobovým programem.
V minulosti skanzen občas oživovaly akce skupin lidí, jejichž koníčkem je středověký život, oblečení, šerm, tanec, lazebnictví atd. V roce 2011 jsou v nabídce jen pronájmy k soukromým akcím – oslavám (svatba, narozeniny), [[grilování]], akce s dobovým programem.

Verze z 30. 9. 2013, 13:54

Od západní brány: na náměstí studna a pranýř, vlevo zastřešené tržiště, na pravé straně v pozadí usedlosti hrnčíře a rychtáře. Vpravo v popředí usedlost kováře.

Řepora (dříve nazývaná Tuležim) je skanzen v okrajové části Prahy, který se snaží navodit co nejvěrnější představu české lidové architektury 14. století a života ve středověkém městečku.

Skanzen leží v jihozápadním cípu katastrálního území pražských Stodůlek, který patří do území městské části Praha-Řeporyje, severně od zástavby Řeporyj a Dalejského potoka, v údolí mezi několika rybníky. Z Řeporyjského náměstí byla ulicí Ve Výrech kolem skanzenu prodloužena turistická značka ke stanici metra Stodůlky. Od ní je vzdálen asi kilometr.

V objektu skanzenu je mnoho budov; kostel se hřbitovem, usedlost rychtáře s krčmou, usedlosti kováře, hrnčíře a domkáře, zastřešené tržiště, studna, pranýř, vstupní brány a věže, palisády aj. Dokončena zatím není tvrz. Za východní branou jsou expozice z různých dob a míst, které nepatří přímo do města: šibeniční vršek, posvátný strom a pohanské kultovní místo. Před západní branou, která slouží i pro vstup návštěvníků, jsou sloupková boží muka. Stavby byly budovány dobovými technologiemi.

Historie

Akciová společnost Tuležim a. s. byla založena v roce 1999, skanzen byl budován v zanedbaném prostoru bývalé těžby cihlářské hlíny zvaném Hliník. Zpřístupněn byl roku 2002.[1] Roku 2004 byla akciová společnost přejmenována na Řepora a. s.

V roce 2001 dostala Tuležim a. s. pokutu od stavebního úřadu, protože obstaravatelská firma nezajistila vydání stavebního povolení.[2]

Zpočátku se také autoři projektu distancovali od provozovatele, protože se podle nich způsob provozování a komerční program neslučují s původní myšlenkou projektu.[3]

Řepora sice již dvakrát vyhořela. Poprvé v noci na 16. června 2003,[3][4] kdy shořely vinou neznámého žháře čtyři budovy (kovárna, špýchar a usedlost hrnčíře) a uhořely tři ovce, škoda byla vyčíslena na 5 milionů Kč. Podruhé, 17. prosince 2004, se rozšířil požár z budovy hlídačů areálu.[5] Přesto se ji podařilo obnovit svoji činnost.

V minulosti skanzen občas oživovaly akce skupin lidí, jejichž koníčkem je středověký život, oblečení, šerm, tanec, lazebnictví atd. V roce 2011 jsou v nabídce jen pronájmy k soukromým akcím – oslavám (svatba, narozeniny), grilování, akce s dobovým programem.

Obrázky

Reference

  1. web skanzenu, kapitola Historie skanzenu
  2. Dostavba skanzenu je ohrožena, idnes.cz, 1. 8. 2001, Markéta Bělíková, MF Dnes
  3. a b Plameny zničily středověký skanzen, iDnes.cz, 16. 6. 2003, rubrika Praha
  4. Řepora (dříve Tuležim), skanzen středověké vsi
  5. Skanzen Řepora, Ethel, 26. 10. 2006

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Řepora na Wikimedia Commons