Květen (časopis)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Květen
měsíčník pro literaturu a umění
Datum založení1955
Datum zániku1959
Jazykčeština
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Klíčové osoby
VydavatelSvaz československých spisovatelů
Odkazy
Číslo ČNBcnb000647908
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Květen byl měsíčník založený roku 1955 původně jako publikační prostor pro začínající autory. V roce 1959 byl nahrazen měsíčníkem Plamen.

Vznik a poslání časopisu[editovat | editovat zdroj]

Po 2. sjezdu Svazu československých spisovatelů (duben 1956) se zde vymezila heslem „poezie všedního dne“ skupina básníků mladší generace. Ti chtěli nahradit rétoričnost a abstraktnost dosavadní oficiální tvorby střízlivějším pohledem na všední realitu, užívali volnější veršové formy. Sdružoval především mladší autory, kteří se pokoušeli o částečnou liberalizaci kulturního prostředí. V červnu 1959 byl časopis zakázán. Místo Května byl od roku 1959 vydáván měsíčník Plamen, jež vznikl sloučením Května a časopisu Nový život.[1][p 1]

Autoři Května[editovat | editovat zdroj]

Do okruhu „květňáků“ (tzv. Generace Května) patřili básníci Jiří Šotola, Miroslav Holub, Karel Šiktanc a Josef Brukner. Z prozaiků např. Karel Ptáčník, Ivan Klíma, okrajově Ludvík Vaculík a Ladislav Fuks. Program Května rozvíjeli Jaroslav Boček, Josef Vohryzek a Miroslav Červenka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V letech 1945–1950 vydávalo nakladatelství Práce obrázkový týdeník Květen. Šéfredaktorem byl Jaroslav Přibík a odpovědným redaktorem byl Vladimír Riedl.( Redakce časopisu Květen. Ptejteseknihovny.cz [online]. [cit. 2019-05-13]. Dostupné online. ) S pozdějším měsíčníkem Květen měl tento týdeník společný jen název.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]