Henri Fabre

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Henri Fabre
Rodné jménoHenri Marie Léonce Fabre
Narození29. listopadu 1882
Marseille
Úmrtí28. června 1984 (ve věku 101 let)
Le Touvet
Alma materÉcole supérieure d'électricité
Université d'Aix-Marseille
Povolánípilot, podnikatel a letecký inženýr
RodCyprien-Fabre family
Funkcedirector of the Académie de Marseille (1935)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Henri Fabre (29. listopadu 188230. června 1984) byl francouzský průkopník letectví a vynálezce prvního hydroplánu na světě, nazývaného Le Canard (Kachna), se kterým také jako první člověk na světě vzlétl. [1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Henri Fabre se narodil v prominentní rejdařské rodině v Marseille. Vzdělání se mu dostalo na jezuitské koleji, kde se hlouběji zabýval i studiem hydrodynamiky. Poté se intenzivně zabýval designem letadel a vrtulí. V roce 1909 začal se stavbou prvního prototypu hydroplánu. Investoval mnoho času do konstrukce plováků. Protože měl ale motor prototypu jen slabý motor o výkonu 25 koní, stroj nelétal. Později postavil nový stroj poháněný sedmiválcovým rotačním motorem Gnôme Omega s výkonem 37 kW (50 koní), jehož vrtule byla tlačná. Stroj nazval Hydravion.

Ačkoliv neměl s létáním žádné praktické zkušenosti, první úspěšný start svého letadla z vody uskutečnil Fabre z hladiny zálivu Étang de Berre 28. března 1910. Toho dne uskutečnil celkem čtyři lety, první měřil 457 metrů, nejdelší z nich byl více než 600 metrů dlouhý. V následujících dnech zaletěl i na vzdálenost kolem šesti kilometrů. Fabreho brzy po prvních letech kontaktovali Glenn Curtiss a Gabriel Voisin, kteří využili jeho konstrukci a techniku k vývoji vlastních hydroplánů.

Filigránský Hydravion se ukázal jako velmi stabilní. Po jednom nevydařeném přistání byl letoun přepracován. V dubnu 1911 s novou verzí odstartoval pilot Jean Bécue v Monaku. Stroj však vlnobití zničilo. Fabre, který neměl žádnou finanční rezervu, musel zastavit výrobu nového stroje a nadále se zabýval už jen výrobou plováků, například pro firmu Voisin.

Během první světové války, Fabre založil a vedl firmu s 200 zaměstnanci, která se specializovala na výrobu hydroplánů.

Henri Fabre zemřel ve věku 101 let, jako jeden z posledních průkopníků letectví.

Hydravion je vystaven v Musée de l'air et de l'espace v Le Bourget.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Henri Fabre na anglické Wikipedii a Henri Fabre na německé Wikipedii.

  1. NAUGHTON, Russell. Henri Fabre (1882-1984) [online]. Monash University Centre for Telecommunications and Information Engineering, 15. 5. 2002 [cit. 2008-05-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Henri Fabre, J'ai vu naître l'aviation, Grenoble, Imprimerie Guirimand, 1980

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]