Alexander Albrecht

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alexander Albrecht
Narození12. srpna 1885
Rakousko-Uhersko Arad
Úmrtí30. srpna 1958 (ve věku 73 let)
Slovensko Bratislava
Místo pohřbeníOndřejský hřbitov
Národnostslovenská
Alma materHudební akademie Ference Liszta (1903–1907)
Povoláníhudební skladatel, varhaník
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Alexander Albrecht (12. srpen 1885, Arad, Rumunsko30. srpen 1958, Bratislava) byl slovenský hudební skladatel.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec Ján (Johann) Albrecht byl učitelem na gymnáziu, matka Marie ven Vaszary pocházela ze starého maďarského rodu. V letech 18951903 studoval na Královském katolickém gymnáziu v Bratislavě, kde se setkal a spřátelil s Bélou Bartókem. V letech 19041908 studoval na Hudební akademii Franze Liszta v Budapešti kompozici u Hanse Kosslera (velkého obdivovatele Johannese Brahmse) a hru na klavír. Jeho dalšími učiteli byli i Ferencz Szandtner, který ho učil dirigovat, a David Popper, který byl učitelem komorní hudby. Během studií se Albrecht vypracoval na úspěšného klavíristu. Vedle hudby studoval i právo.

Po návratu do Bratislavy v roce 1908 přijal místo varhaníka v katedrále svatého Martina a ve hře na varhany se současně zdokonaloval u Rudolfa Dittricha ve Vídni. Také pracoval jako učitel v Městské hudební škole v Bratislavě.

V roce 1918 se oženil s Markétou Fischerovou.

V roce 1921 po smrti Eugena Kosswa, ředitele Městské hudební školy a dirigenta Církevního hudebního spolku při Dómu sv. Martina, převzal Albrecht jeho místo (Městskou hudební školu zavřeli v roce 1945, Církevní hudební spolek zanikl v roce 1952). Alexander Albrecht měl významný podíl na profesionalizaci hudebního života Bratislavy v době zrodu vzdělávacích a kulturních institucí Slovenska, svým pedagogickým působením v domě regenschoriho nejdříve na Lodní 12 a později na Kapitulské 1 ovlivnil profesní růst mnoha slovenských skladatelů a interpretů tehdejší generace.

Alexander Albrecht spáchal sebevraždu 30. srpna 1958, krátce po svých 73. narozeninách. Pochován je na Ondrejském hřbitově v Bratislavě. Náhrobek na jeho hrobě je národní kulturní památka Slovenska.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Alexander Albrecht na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Alexander Albrecht, Vladimír Godar: Touhy a vzpomínky. Úvahy a retrospektivní pohledy skladatele. Hudební centrum, Bratislava, 2008. ISBN 978-80-88884-98-9
  • Graciano Černušák, Bohumír Štědroň, Zdenko Nováček: Československý hudební slovník I. AL Státní hudební vydavatelství, Praha, 1963

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]