Vyslanec: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
verze 19667594 uživatele Tomas62 (diskuse) zrušena. Editace byla vporadku. Slovo vyslanec se nepouziva, je treba zde mit hlavne definici velvyslance
značky: nové přesměrování vrácení zpět
vyslanec i velvyslanec jsou pojmy, které používá platná legislativa; není pravda, že slovo velvyslanec je archaické
značky: zrušeno přesměrování revertováno
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Czechy amman12.jpeg|náhled|Budova českého velvyslanectví v [[Ammán]]u]]
#PŘESMĚRUJ [[Velvyslanec]]
'''Vyslanec''' ve všeobecném významu slova je osoba, která je jedním [[stát]]em vysílána do státu druhého, aby zde zastupovala zájmy státu prvního.

Vyslanec, také legát, pochází z [[latina|latinského]] slova ''legatus''. V antickém Římě nesly titul [[legát]]a osoby, které byly vysílány do římských provincií, kde u jejich guvernérů zastupovaly ústřední moc v Římě.

== Vyslanec ==
V užším smyslu slova je tento pojem dnes užíván pro [[Diplomacie|diplomatického]] zástupce státu v jiné zemi, se kterou existují diplomatické styky na úrovni vyslanectví (taková zastoupení existují dnes však jen zřídka, většina států pěstuje styky na úrovni velvyslanectví).

Vyslanec patří podle [[Vídeňská úmluva o diplomatických stycích|Vídeňské úmluvy]] do druhé (střední) skupiny diplomatických zástupců (jako diplomatický zástupce [[Vatikán]]u mu odpovídá [[internuncius]]). Sídlem vyslance je '''vyslanectví''' (legace).

== Velvyslanec ==
Velvyslanec (''ambassador'') je nejvyšší hodností v diplomatické službě.

Je-li zároveň vyslán do zahraničí prezidentem republiky a přijat hlavou přijímající státu jako šéf '''velvyslanectví''', jeho celý český název zní ''mimořádný a zplnomocněný velvyslanec''.

Vedoucím diplomatické mise může jinak být i [[chargé d’affaires]], v případě konzulátu generální [[konzul]]).

Původně byly styky na této úrovni pěstovány jen mezi [[velmoc]]emi, během 20. století se velvyslanectví stala běžnou formou zastoupení. Podobně jako jiní vysocí diplomatičtí zástupci, také velvyslanci (a velvyslanectví) požívají výsad [[Diplomatická imunita|diplomatické imunity]] a [[Exteritorialita|exteritoriality]]. Především v nedemokratických zemích to v minulosti vedlo ke konfliktům – jako příklad je zde možno uvést občany [[Německá demokratická republika|NDR]], kteří roku 1989 nalezli útočiště na velvyslanectvích [[Německo|SRN]] ve východní Evropě (v Praze, Varšavě a Budapešti), roku 2003 pak občany [[Severní Korea|Severní Koreje]], kteří hledali ochranu na různých velvyslanectvích v [[Peking]]u atd.

Titul velvyslance či '''vysokého komisaře''' nesou někdy i vysocí úředníci různých mezinárodních organizací jako např. [[Organizace spojených národů]]. Velvyslanci, které si navzájem vysílají země [[Commonwealth|britského Společenství národů]], se nazývají zpravidla také vysocí komisaři (''{{cizojazyčně|en|high commissioner}}''), což má tradici ve skutečnosti, že zastupují země, které mají (nebo měly) společnou hlavu státu – britského panovníka. Takové tituly jsou ale čistě formální, neboť dle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích takoví úředníci nejsou v kontextu úmluvy [[diplomat]]é.

== Související články ==
* [[Diplomatický vztah]]
* [[Vídeňská úmluva o diplomatických stycích]]
* [[Seznam českých velvyslanectví v zahraničí]]
* [[Seznam československých a českých vyslanců a velvyslanců ve Spojeném království]]
* [[Seznam československých a českých vyslanců a velvyslanců v Rakousku]]
* [[Seznam zastupitelských úřadů v České republice]]

== Externí odkazy ==
* {{Commonscat}}
* {{Wikislovník|heslo=velvyslanectví}}
* [http://www.mzv.cz/jnp/cz/o_ministerstvu/organizacni_struktura/hodnosti_a_funkce_diplomatu_objasneni.html Hodnosti a funkce diplomatů], Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

{{Autoritní data}}

[[Kategorie:Velvyslanci| ]]
[[Kategorie:Diplomacie]]

Verze z 31. 3. 2021, 23:11

Budova českého velvyslanectví v Ammánu

Vyslanec ve všeobecném významu slova je osoba, která je jedním státem vysílána do státu druhého, aby zde zastupovala zájmy státu prvního.

Vyslanec, také legát, pochází z latinského slova legatus. V antickém Římě nesly titul legáta osoby, které byly vysílány do římských provincií, kde u jejich guvernérů zastupovaly ústřední moc v Římě.

Vyslanec

V užším smyslu slova je tento pojem dnes užíván pro diplomatického zástupce státu v jiné zemi, se kterou existují diplomatické styky na úrovni vyslanectví (taková zastoupení existují dnes však jen zřídka, většina států pěstuje styky na úrovni velvyslanectví).

Vyslanec patří podle Vídeňské úmluvy do druhé (střední) skupiny diplomatických zástupců (jako diplomatický zástupce Vatikánu mu odpovídá internuncius). Sídlem vyslance je vyslanectví (legace).

Velvyslanec

Velvyslanec (ambassador) je nejvyšší hodností v diplomatické službě.

Je-li zároveň vyslán do zahraničí prezidentem republiky a přijat hlavou přijímající státu jako šéf velvyslanectví, jeho celý český název zní mimořádný a zplnomocněný velvyslanec.

Vedoucím diplomatické mise může jinak být i chargé d’affaires, v případě konzulátu generální konzul).

Původně byly styky na této úrovni pěstovány jen mezi velmocemi, během 20. století se velvyslanectví stala běžnou formou zastoupení. Podobně jako jiní vysocí diplomatičtí zástupci, také velvyslanci (a velvyslanectví) požívají výsad diplomatické imunity a exteritoriality. Především v nedemokratických zemích to v minulosti vedlo ke konfliktům – jako příklad je zde možno uvést občany NDR, kteří roku 1989 nalezli útočiště na velvyslanectvích SRN ve východní Evropě (v Praze, Varšavě a Budapešti), roku 2003 pak občany Severní Koreje, kteří hledali ochranu na různých velvyslanectvích v Pekingu atd.

Titul velvyslance či vysokého komisaře nesou někdy i vysocí úředníci různých mezinárodních organizací jako např. Organizace spojených národů. Velvyslanci, které si navzájem vysílají země britského Společenství národů, se nazývají zpravidla také vysocí komisaři (high commissioner), což má tradici ve skutečnosti, že zastupují země, které mají (nebo měly) společnou hlavu státu – britského panovníka. Takové tituly jsou ale čistě formální, neboť dle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích takoví úředníci nejsou v kontextu úmluvy diplomaté.

Související články

Externí odkazy