Hybridní vzducholoď: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m + iw
Bez shrnutí editace
Řádek 16: Řádek 16:


[[Kategorie:Letadla]]
[[Kategorie:Letadla]]
[[Kategorie:Vzducholodě]]
[[Kategorie:Letectví]]



[[en:Hybrid airship]]
[[en:Hybrid airship]]

Verze z 7. 2. 2012, 17:11

Hybridní vzducholoď je vzdušný dopravní prostředek kombinující v sobě prvky vzducholodě a letadla. Zařízení využívá nejčastěji odlehčení héliem a tvar uzpůsobený pro vztlak. Prostředek však stále zůstává těžší než vzduch. Toto zařízení slibuje mnoho výhod oproti klasickému letadlu. Mělo by například být schopné vzlétávat i přistávat za využití menší dráhy, která by ani nemusela být k tomu nijak zvlášť uzpůsobena, či přistávat a vzlétat kolmo k zemi.

Firmy a jejich koncepty

V současnosti vyvíjí tyto prostředky například firma Lockheed Martin na objednávku od vlády USA, firma Solarship či firma Aeros. Zařízení firmy Lockheed Martin by mělo být schopno vydržet ve vzduchu až tři týdny a vzlétávat i přistávat za pomocí vznášedlových (vrtulových) podvozků. Verze od firmy Solarship využívá k získávání energie i fotovoltaické články a její podvozek má kola. Verze od Aerosu by měla být schopná přistávat kolmo k zemi díky systému, v kterém se hélium stlačí do malého objemu a vysáté komory naplní vzduchem. Vzlet by měl využívat tohoto systému v opačném provedení. Firma Aeros své řešení nazývá Cargo Airship.

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

©

Obsah této stránky (nebo jeho část) byl skryt kvůli podezření z porušení autorských práv. Text, který sem byl vložen, se nápadně podobá textu z:

http://vtm.zive.cz/clanek/mrozi-v-povetri
Tato stránka je proto nyní zapsána na Wikipedie:Porušení práv. Samotná podoba textu nutně neznamená, že k porušení práv skutečně došlo, ale aby text mohl ve Wikipedii zůstat, je třeba ověřit jeho původ. Pokud se nepodaří původ textu ověřit, bude článek či příslušná část po týdnu smazána.

Pokud jste autorem materiálu a souhlasíte s podmínkami naší licence CC BY-SA 3.0, pošlete prosím souhlas e-mailem dle pokynů na Nápověda:Svolení autora nebo na internetové stránce, ze které text pochází, uveďte jeho licencování dle CC BY-SA 3.0.

Neobnovujte bez vysvětlení odstraněný text. Takový text by byl opět odstraněn.

Vkládáním autorských děl do Wikipedie bez výslovného souhlasu autora nebo držitele práv k šíření pod licencí CC BY-SA 3.0 porušujete zákon a pravidla Wikipedie. Uživatelům, kteří opakovaně porušují tato pravidla, může být dočasně zakázáno editovat články. Uvítáme však vaše původní příspěvky.
Pro vkladatele šablony:
Najděte autora a vložte mu na diskusní stránku:
{{subst:copyvio autor|Hybridní vzducholoď|2=http://vtm.zive.cz/clanek/mrozi-v-povetri}} --~~~~
případně použijte pro nové přispěvatele:
{{subst:copyvio nováček|Hybridní vzducholoď|2=http://vtm.zive.cz/clanek/mrozi-v-povetri}} --~~~~
a vložte sem:
* [[Hybridní vzducholoď]] z [http://vtm.zive.cz/clanek/mrozi-v-povetri] --~~~~
Pro správce:
Pokud se tento článek potvrdí jako porušení autorských práv nebo do sedmi dnů nedojde k potvrzení jeho licence, smažte ho


Externí odkazy