Transportní letoun: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
m typo
Řádek 9: Řádek 9:
Pro transportní účely se vedle letadel s pevnými nosnými plochami využívají i [[vrtulník]]y, např. [[Sikorsky CH-54 Tarhe]], [[Boeing CH-47 Chinook]], [[Mil Mi-17]] nebo [[Mil Mi-26]].
Pro transportní účely se vedle letadel s pevnými nosnými plochami využívají i [[vrtulník]]y, např. [[Sikorsky CH-54 Tarhe]], [[Boeing CH-47 Chinook]], [[Mil Mi-17]] nebo [[Mil Mi-26]].


== Sovisející články ==
== Související články ==
* [[Nákladní letadlo]]
* [[Nákladní letadlo]]
* [[Spojovací letadlo]]
* [[Spojovací letadlo]]

Verze z 29. 7. 2019, 10:26

C-17 Globemaster III
Airbus A400M Atlas Royal Air Force.

Transportní letoun je nákladní letadlo určené k k podpoře vojenských operací. Transportní letadlo může být použito pro strategické i taktické mise a je často součástí civilních záchranným misí.

Strategické transportní letouny slouží k přepravě materiálu, zbraní nebo personálu na velké vzdálenosti. Obvykle se jedná o leteckou přepravu požadovaných položek mezi dvěma základnami, které nejsou ve stejném sousedství. To umožňuje velitelům v případě potřeby dovézt položky na válečné místo z bodu na druhé straně planety. Mezi příklady takových letounů patří Airbus A400M, Antonov An-124, Antonov An-225, C-17 Globemaster III, Iljušin Il-76, C-141 Starlifter nebo Lockheed C-5 Galaxy.

Naproti tomu taktické transportní letouny slouží k letecké přepravě dodávek a zařízení přímo v daném prostoru či valéčném poli. Často se jedná o turbovrtulová letadla se schopností provozu na krátkých vzletových a přistávací plochách a dále mívají nízkotlaké pneumatiky, které umožňují provoz z malých nebo nezpevněných drah. I když často postrádají rychlost a dolet strategických letounů (obvykle poháněných proudovými motory), jsou tyto schopnosti ve válečných zónách neocenitelné. Mezi taktické letouny patří Antonov An-12, Antonov An-72, CASA C-295, Alenia C-27J Spartan, Lockheed C-130 Hercules nebo Transall C-160. Některé letouny jsou schopny jak strategických, tak taktických úkolů (Airbus A400M nebo C-17 Globemaster III).

Pro transportní účely se vedle letadel s pevnými nosnými plochami využívají i vrtulníky, např. Sikorsky CH-54 Tarhe, Boeing CH-47 Chinook, Mil Mi-17 nebo Mil Mi-26.

Související články