Slavkovský vrch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Slavkovský vrch
Pohled z vrcholu směrem na Dolní Újezd
Pohled z vrcholu směrem na Dolní Újezd

Vrchol636 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříOderské vrchy, Nízký Jeseník
obecSlavkov (Kozlov), Kozlov, okres Olomouc
Souřadnice
Slavkovský vrch
Slavkovský vrch
PovodíBečva
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Slavkovský vrch (německy Milchhübel) je vrchol v jižní části Oderských vrchů (části Nízkého Jeseníku), který má nadmořskou výšku 636 m. Nachází se na katastrálním území Kozlov u Velkého Újezdu v části Slavkov obce Kozlov v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Slavkovský vrch se zvedá severně nad vesnicí Bohuslávky a jižně od Slavkova. Na vrcholu jsou louky a kopec se využívá také jako pastviny.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Východní svahy Slavkovského vrchu obtéká potok Trnávka a východním směrem se také nachází vrchol Obírka. Západní svahy Slavkovského vrchu odvádějí vodu do potoka Říka. Jihovýchodním směrem na svahu se nachází pramen Melčova studánka.

Poblíž vrcholu Slavkovského vrchu vede cyklostezka ze Staměřic do Slavkova a také turistická značka z Pekla údolím Srnkova do Ranošova.

Z vrcholu je vidět do okolí (Moravská brána, Hostýnské vrchy aj.).

V severních svazích Slavkovského vrchu u Slavkova se nachází bývalý německý hřbitov.[1]

Pod Slavkovským vrchem u obce Bohuslávky se, v souvislosti s odstraňováním skrývky dálnice D1, podařilo nalézt 1200 archeologických objektů z neolitu (kultura s lineární keramikou).[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Slavkov | Detail hřbitova | Databáze historických hřbitovů. cimiterium.cz [online]. [cit. 2021-10-28]. Dostupné online. 
  2. OBŠNAJDROVÁ, Jana. D1 mezi Přerovem a Říkovicemi? Archeologové očekávají obrovský výzkum. Přerovský deník. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]