Skupina kybernetických sil a informačních operací

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skupina kybernetických sil a informačních operací
Znak SkKySIO
Znak SkKySIO
ZeměČeskoČesko Česko
Vznik1. ledna 2020, předchůdce 103. středisko CIMIC/PSYOPS
TypÚtvar informačních operací
FunkceInformační operace

Psychologické operace Civilně-vojenská spolupráce Zpravodajství z otevřených zdrojů

Zpravodajství ze sociálních sítí
PosádkaOlomouc, ulice Dobrovského, 779 00
Veliteléplk. Ivo Zelinka
Nadřazené jednotkyVelitelství informačních a kybernetických sil
Účast
MiseSFOR (Bosna a Hercegovina), KFOR (Kosovo), ISAF (Afghánistán), EFP (Pobaltí), MN BG SVK (Slovensko), OIR (Irák, Sýrie, Lybie), Mali

Skupina kybernetických sil a informačních operací (SkKySIO) je útvar Armády české republiky sídlící v posádce Olomouc, který spadá pod Velitelství informačních a kybernetických sil (VeKySIO) a je určený k provádění informačních operací, psychologických operací, civilně-vojenské spolupráce (CIMIC), monitorování informačního prostoru a podpoře strategické komunikace (StratCom). Disponuje dvěma Středisky informačních operací (jedno tvořené vojáky Aktivní zálohy), Střediskem CIMIC, Střediskem informační podpory, Střediskem podpory StratCom a Střediskem informačního boje v kyberprostoru. Tyto jednotky podporuje Skupina podpory svou multimediální tvorbou a Četa zabezpečení základní logistikou.

Jednotka se zaměřuje především na činnost v informačním bojišti, což obnáší boj s šířením nepřátelské propagandy a s tím spojeným záměrným šířením nepravdivých informací, jejichž účelem je rozdělovat společnost.[1] Je vycvičená k tomu, aby dokázala odstrašit protivníka pomocí nástrojů psychologické války.[2]

Útvar je schopen podporovat tři manévrové prvky Armády České republiky, 4. brigádu rychlého nasazení, 7. mechanizovanou brigádu a 43. výsadkový pluk, a může působit i ve prospěch strategického stupně, zejména generálního štábu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky působení jednotek CIMIC v české armádě sahají do roku 1998, kdy byl v rámci nasazení v zahraniční operaci SFOR v Bosně vytvořen první samostatný CIMIC tým pro oblast Prijedor a Sanski Most. Jako zahájení činnosti jednotky CIMIC v rámci AČR je udáváno datum 1. října 2001, kdy v posádce Tábor vzniklo 106. středisko CIMIC pod velením Pavla Zony. Úkolem střediska bylo podpořit jednotky NATO při plnění úkolů v krizových oblastech mimo území našeho státu.[3]

K vytvoření jednotky CIMIC se Česká republika zavázala při svém vstupu do NATO v roce 1999. Jednotka CIMIC byla součástí NATO CIMIC GROUP NORTH s velením v Holandsku a byla podřízena veliteli Sil územní obrany. Dalším velitelem 106. střediska CIMIC se od 1. ledna 2004 stal Vladimír Podlipný.

V posádce Tábor  bylo 106. středisko CIMIC umístěno do 30. března 2004, kdy na jeho činnost od 1. dubna 2004 navázalo transformované 103. středisko CIMIC/PSYOPS dislokované nově v posádce Lipník nad Bečvou.[3] Od 1. prosince 2004 se stal jeho velitelem Martin Krumnikl, po něm od 1. srpna 2011 Mojmír Jančík.

Dnem 1. listopadu 2013 se 103. středisko CIMIC/PSYOPS transformovalo do 103. centra CIMIC/PSYOPS a přemístilo se do posádky Olomouc, nadále pod velením pplk. Jančíka. Dalším velitelem se od 1. července 2016 stal opět Martin Krumnikl.

Dnem 1. ledna 2020 bylo 103. centrum CIMIC/PSYOPS reorganizováno a přejmenováno na Skupinu Kybernetických sil a Informačních operací a zároveň začleněno do struktury nově vzniklého Velitelství Kybernetických sil a Informačních operací. Jednotka nadále disponuje schopnostmi původního 103. centra CIMIC/PSYOPS, ke kterým v rámci budování nových schopností přibyly především informační operace, informační podpora, kybernetická ochrana a informační operace v kybernetickém prostoru.[4]

Výstavbou transformované skupiny byl pověřen Pavel Velich, od 1. ledna 2021 se stal velitelem SkKySIO Přemysl Štěpánek. Dnem 20. června 2023 byl velitelem jmenován Ivo Zelinka.[5][6]

Nasazení v zahraničních misích[editovat | editovat zdroj]

V minulosti byly jednotky CIMIC byly nasazovány v zahraničních operacích na území bývalé Jugoslávie (SFOR,[7] KFOR[8]), dále v rámci operací ISAF a RS na území Afghánistánu[9] a také v rámci operace Inherent Resolve na území Iráku. Příslušníci jednotky také působili v operacích EU NAVFOR MED, EU NAVFOR Somalia a EUTM Mali.[10]

V době po vzniku SkKySIO jsou její příslušníci vysíláni do zahraničních operací na území Slovenska (ÚU MN BG Slovakia) a Litvy (ÚU MN BG Litva).

Výkonné prvky útvaru[editovat | editovat zdroj]

Skupina kybernetických sil a informačních operací (SkKySIO)[editovat | editovat zdroj]

Jednotka střediska informačních operací

SkKySIO je výkonným prvkem operací nařízených velitelstvím. Jedním z úkolů skupiny je bránit českou kybernetickou infrastrukturu a monitorovat kybernetické hrozby. Dále skupina provádí psychologické operace, informační operace a civilně-vojenskou spolupráci, vyznačující se převážně komunikací s veřejností.

Středisko informačních operací[editovat | editovat zdroj]

Středisko informačních operací je unikátní jednotkou spadající pod Kybernetické a informační síly, která v sobě kombinuje vojenskou a analytickou činnost. Jejich úkolem je analyzovat, plánovat, vyhodnocovat a integrovat informační aktivity s cílem působit na vůli, porozumění a schopnosti cílových skupin. Středisko informačních operací zejména provádí schopnosti CIMIC a PSYOPS na taktické úrovni, prostřednictvím Týmů informačního boje (TIB), které působí přímo v terénu s bojovými jednotkami. Specialisté střediska jsou předurčeni k podpoře jednotek AČR, NATO a EU. Díky tomu jsou často nasazováni do zahraničních operací.

Činnost Střediska civilně vojenské spolupráce

Středisko civilně vojenské spolupráce (CIMIC)[editovat | editovat zdroj]

Středisko civilně vojenské spolupráce je jednotkou ve struktuře Kybernetických a informačních sil. Disponuje souborem schopností, které jsou nedílnou součástí podpory dosažení cílů operací AČR, NATO, EU a umožňuje velitelům účinně se zapojit do širokého spektra civilně-vojenské interakce s různými nevojenskými aktéry. Koordinuje a spolupracuje s představiteli státní správy a místní samosprávy, místním obyvatelstvem, zástupci mezinárodních, vládních a nevládních organizací a agentur k zajištění splnění úkolů velitele. Poskytuje nadřízenému úplný přehled o civilní situaci a informačním prostředí a navrhuje opatření k eliminaci nebo snížení rizika nežádoucích vlivů, které mohou mít dopad na vedení vojenské činnosti v dané oblasti. Plánuje aktivity CIMIC a odborně řídí týmy AZ při jejich výcviku a nasazení.

Středisko informační podpory[editovat | editovat zdroj]

Středisko informační podpory je jednotka ve struktuře Kybernetických a informačních sil. Středisko disponuje schopnostmi získávání dat a informací z otevřených zdrojů a odpovídá za zabezpečení nepřetržitého monitoringu a shromažďování informací v informačním prostředí a kybernetickém prostoru. Dále provádí odborně specializovanou činnost na platformě vzdálené podpory (Reach-Back) ve prospěch prvků kybernetických sil a informačních operací, brigádních úkolových uskupení a vojenských domácích i zahraničních operací.

Jednotka skupiny podpory při tvorbě videa

Skupina Podpory[editovat | editovat zdroj]

Skupina podpory je úzce specializovaná jednotka spadající pod Informační a kybernetické síly odpovědná za grafickou a audiovizuální produkci a postprodukci. Hlavními zbraněmi jsou kamery, fotoaparáty, drony a výkonné počítače. V době míru podporují její produkty strategickou komunikaci AČR. V případě válečného stavu (během nasazení) má vytvářet produkty pro vedení informačních a psychologických operací. Specialisté skupiny mediálně zabezpečují hlavní cvičení a nejvýznamnější události v rámci AČR, a to České republice i v zahraničí. Zároveň jsou pravidelně nasazování v domácích i zahraničních operacích. Specialisté mají schopnost tvořit širokou škálu produktů od plakátů, infografik a fotomontáží, přes vysoce kvalitní fotografie a krátká videa na sociální sítě až po reklamní spoty do kin.

Středisko podpory Strategické komunikace[editovat | editovat zdroj]

Středisko podpory Strategické komunikace je jedinečnou jednotkou podílející se na budování strategické komunikace AČR. Veškeré své aktivity směřuje k udržení důvěry občanů v Armádu ČR, vysvětlení potřeby nahrazení zastaralé výzbroje moderními systémy, a na odstrašení potenciálních protivníků demonstrací schopností AČR a spojeneckých armád. To vše směřuje k dosažení hlavního cíle: zajištění vnější bezpečnosti České republiky.

Středisko je složeno ze tří skupin:

  • Skupina podpory Strategické komunikace, která zajišťuje řídící, plánovací, analytickou a tvůrčí činnost;
  • Skupina správy sociálních sítí, vykonávající správu hlavních sociálních sítí Armády ČR a podílející se na tvorbě audiovizuálního obsahu,

Skupina komunikační přípravy, která zajišťuje školení v praktické komunikaci pro představitele AČR

Středisko informačního boje v kyberprostoru[editovat | editovat zdroj]

StřIBvKP je určeno k vedení aktivního a efektivního působení AČR v kybernetickém prostoru a informačním prostředí pomocí krátkodobých i dlouhodobých operací s cílem dosažení požadovaného efektu na konkrétní cíle nebo definované skupiny.

Středisko kybernetické ochrany[editovat | editovat zdroj]

Středisko kybernetické ochrany je zásadním pilířem zajišťujícím bezpečnost a integritu armádních dat a systémů. Vzniklo v reakci na rostoucí počet kybernetických hrozeb a zaměřuje se na proaktivní obranu proti sofistikovaným kybernetickým útokům. Tým sestává ze specialistů v oblasti kybernetické bezpečnosti, kteří používají nejmodernější technologie a postupy k ochraně infrastruktury a citlivých informací.

Četa zabezpečující logistické úkoly

Četa zabezpečení[editovat | editovat zdroj]

Četa zabezpečení je prvkem zabezpečujícím všestranné logistické úkoly pro SkKySIO a VeKySIO. Jedná se o specializovanou jednotku, která je odpovědná za logistiku a technickou podporu. Její členové se zaměřují na udržování a opravy vojenské techniky, za skladování a přepravu materiálu a osob.

Jednotky Aktivní zálohy[editovat | editovat zdroj]

Součástí Skupiny kybernetických sil a informačních operací jsou, podobně jako u dalších jednotek AČR, také armádní zálohy. Organizačně jsou rozděleny na dvě základní části. První z nich spadá přímo pod Velitelství kybernetických sil a informačních operací se sídlem v Brně. Druhá z nich je součástí Skupiny kybernetických sil a informačních operací se sídlem v Olomouci.[11]

Mezi hlavní úkoly jednotky Aktivní zálohy patří zejména:

  • Analýza informačního prostředí;
  • Monitoring a hodnocení civilního prostředí, včetně kritické infrastruktury;
  • Podílení se na tvorbě zpravodajské přípravy operačního prostředí;
  • Vedení letální i neletální bojové činnosti;
  • Analýza nepřátelské propagandy a aplikování protiopatření;
  • Tvorba operačního záznamu pro taktické či informační účely a také pro psychologické operace;
  • Přímá komunikace – jednání s klíčovými aktéry v dané oblasti;
  • Provádění operací s pomocí soupravy hlasité reprodukce (SAHARA).

Znak skupiny[editovat | editovat zdroj]

Na modrém, tence červeně lemovaném kruhovém štítě s modrým lemem, je položena světle modrá (stříbrná) síť glóbu o devíti rovnoběžkách a devíti viditelných polednících. Přes ní je položen černý, bíle (stříbrně) lemovaný šachový jezdec, přes nějž je položen bílý (stříbrný), černě lemovaný svitek papíru. Na modrém lemu je žlutý (zlatý) horní opis LOGOS provedený v binárním kódu.[12]

Grid glóbu odkazuje jak na znak VeKySIO, tak na globální působení jednotek útvaru a na celosvětový dopad strategické komunikace. Šachová figurka jezdce odkazuje na nutnost využití logického myšlení při realizaci psychologických a informačních operací. Tah jezdce také připomíná, že se cílů psychologických a informačních operací (PSYOPS/INFOOPS) dosahuje netriviálními postupy. Svitek papíru pak odkazuje na převážně mírové cesty CIMIC k dosahování cílů. Slovo LOGOS provedené zápisem v binárním kódu pak odkazuje jak na znak VeKySIO, tak na informační sféru, hlavní prostor působení skupiny.[13]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SPĚVÁK, Přemysl. Válka slov. Armáda cvičila porážku nepřítele z východu na informačním bojišti. Deník.cz. 2022-10-13. Dostupné online [cit. 2023-12-05]. 
  2. CZDEFENCE. Probíhá cvičení kybernetických sil a informačních operací POWERFUL WORD 2022. www.czdefence.cz [online]. [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. 
  3. a b HUŠKOVÁ, Martina. Jednotky AČR: 103. centrum CIMIC/PSYOPS [online]. armadninoviny.cz, 2014-08-25 [cit. 2023-12-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  4. Změna organizační struktury | skkysio.army.cz. skkysio.army.cz [online]. [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. 
  5. SEDLÁK, Jan. Ivo Zelinka je novým velitelem skupiny kybernetických sil a informačních operací v armádě [online]. Lupa.cz, 2023-06-13 [cit. 2023-12-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  6. Velitelem skupiny kybernetických sil a informačních operací se stal Ivo Zelinka. Deník N [online]. 2023-06-13 [cit. 2023-12-05]. Dostupné online. 
  7. https://www.army.cz/avis/publikace/integrace/balkan/joint_forge_sfor2.pdf
  8. MISE KFOR :: Militarymuzeum. www.militarymuzeum.cz [online]. 2023-04-17 [cit. 2023-12-13]. Dostupné online. 
  9. VHU PRAHA [online]. [cit. 2023-12-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. CZDEFENCE. Plk. Ivo Zelinka: Armáda nemá cennější devizu, než je její kredibilita. www.czdefence.cz [online]. [cit. 2023-12-13]. Dostupné online. 
  11. AZ KySIO | Aktivní záloha ozbrojených sil České republiky. aktivnizaloha.army.cz [online]. [cit. 2023-12-07]. Dostupné online. 
  12. ZELINKA, Ivo. [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. 
  13. Armáda ČR, 2023-08-01 [cit. 2023-12-02]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]