Sirný pramen (Lužické hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sirný pramen
Sirný pramen
Sirný pramen
Poloha
StátČeskoČesko Česko
Map
Zeměpisné souřadnice
Ostatní
Nadm. výška525 m n. m.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sirný pramen je pramen mezi Novou Hutí a Horní Světlou v Lužických horách, v katastrálním území Horní Světlá pod Luží obce Mařenice. Na pravém břehu Hamerského potoka se v lesní bažině nacházejí malé pramenné tůňky, z nichž do potoka vytéká okrově zbarvená voda.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Kameny i vegetace v prameni jsou pokryty světle okrovými sraženinami, jež jsou vytvářeny tzv. okrovými bakteriemi (Leptothrix ochracea), jimž se ve zdejší vodě bohaté na železo daří. Tato železitá bakterie má schopnost oxidovat rozpuštěný uhličitan železnatý na oxihydroxid železitý, okrové barvy, a shromažďovat ho ve svém gelovém obalu. Název pramene je lidového původu a vznikl na základě mylného předpokladu, že okrové zabarvení tvoří síra. Tu pramen vůbec neobsahuje.

Lávka s přepadem Sirného pramene do Hamerského potoka
Socha svatého Jana Nepomuckého u rozcestí U Jána

Ve vodě se hojně vyskytuje v Česku vzácná rozsivka (Navicula pelliculosa). Za pozornost stojí okolní vegetace např.: žebrovice různolistá (Blechnum spicant) či mléčivec alpský (Cicerbita alpina), který roste sto metrů po proudu Hamerského potoka a vytváří bohatý hrozen modrofialových květů.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

K prameni vede odbočka z rozcestí U Jána na zeleně značené turistické trase, která vede od Chaty Luž do Stožeckého sedla.[1]

Rozcestí U Jana[editovat | editovat zdroj]

Rozcestí je pojmenováno podle sochy svatého Jana Nepomuckého. Podstavec původní sochy je opatřen nápisem, že jej roku 1846 dal postavit Jan Walter. Nalezli jen turisté z Varnsdorfu roku 1995 a o rok později sem byla postavena nová replika sochy. Po pěti letech ji kdosi ukradl.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam.cz. Turistická mapa [online]. Mapy.cz [cit. 2020-09-01]. Dostupné online. 
  2. KÜHN, Petr. Sirný pramen u Horní Světlé. Bezděz, vlastivědný sborník Českolipska. 2002, roč. 11, s. 327. ISSN 1211-9172. ISBN 80-86319-05-9. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]