Sen noci svatojánské (film, 1973)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sen noci svatojánské
Původní názevSen noci svatojánské
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
Délka75 minut
Žánrkomedie
NámětWilliam Shakespeare
Scénář a režieJiří Bělka
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJan Tříska
Květa Fialová
Josef Abrhám
Václav Postránecký
Jiří Hrzán
a další
HudbaLuboš Fišer
KameraVladimír Opletal
Výroba a distribuce
PremiéraČeskoslovensko 19740414a14. dubna 1974
DistribuceČeskoslovenská televize
Česká televize
Sen noci svatojánské na ČSFDFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sen noci svatojánské je název československé televizní inscenace, kterou v roce 1973 na motivy stejnojmenné divadelní hry anglického dramatika Williama Shakespeara a v překladu Ericha Adolfa Saudka natočil režisér Jiří Bělka, který je zároveň autorem televizní úpravy. V inscenaci se objevila plejáda předních českých herců v čele s Janem Třískou jako Oberonem, Jiřím Hrzánem, Květou Fialovou, Václavem Postráneckým, Jorgou Kotrbovou, Josefem Abrhámem, Martou Vančurovou a mnoha dalšími. Inscenace měla premiéru o velikonočních svátcích roku 1974 na druhém programu Československé televize..

Úvod[editovat | editovat zdroj]

Inscenace Sen noci svatojánské představuje pro režiséra Jiřího Bělku jeho druhé setkání s dílem Williama Shakespeara. O patnáct let dříve – v roce 1958 – režíroval Bělka pro Československou televizi Praha méně známou Shakespearovu hru Zimní pohádka, která se však do dnešních dnů nedochovala. Ke Snu noci svatojánské se vrátil ještě jednou v roce 1984, kdy byl režisérem televizního záznamu stejnojmenného představení Divadla ABC v Praze (v divadelní režii Karla Kříže).

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Václav Mareš vévoda Theseus
Josef Bláha Egeus
Václav Postránecký Lysandr
Josef Abrhám Demetrius
Lubomír Kostelka tesař Poříz
Karel Urbánek truhlář Pevný
Jan Skopeček tkadlec Honza Klubko
Miroslav Nohýnek měchař František Štěbenec
Václav Švorc klempíř Oldřich Okápek
Jan Teplý krejčí Benjamin Hladolet
Jarmila Orlová Hipolyta
Jorga Kotrbová Hermie
Marta Vančurová Helena
Jan Tříska Oberon
Květa Fialová Titanie
Jiří Hrzán skřítek Puk
Jiří Kvasnička elf Prášek

Tvůrci[editovat | editovat zdroj]

Námět William Shakespeare (stejnojmenná divadelní hra)
Scénář Jiří Bělka
Dramaturgie Bohumila Zelenková
Režie Jiří Bělka
Hlavní kameraman Vladimír Opletal
Vedoucí výroby Dagmar Hornerová
Hudba Luboš Fišer
Hudební režie Jiří Václav
Dirigent František Belfín
Choreografie Lea Janečková
Výtvarník scény Miloš Ditrich
Výtvarnice kostýmů Jarmila Konečná
Střih Marie Pačajová
Zvuk Svatava Hrubcová
Kameramani Stanislav Benc, Bohuslav Kudláček a Michal Schauer
Masky Josef Adamička a Květa Holasová
Asistent režie Kateřina Housková

Technické údaje[editovat | editovat zdroj]

  • Premiéra: 14. duben 1974 (II. program Československé televize)
  • Výroba: Československá televize Praha, Hlavní redakce dramatického vysílání, 1973
  • Barva: barevný
  • Jazyk: čeština
  • Délka: cca 75 minut

Z dobového tisku[editovat | editovat zdroj]

Televizní dramatizace jednoho z nejznámějších děl Williama Shakespeara neunikla pozornosti kritiky, která inscenaci hodnotila veskrze pozitivně. Recenzent Rudého práva (17. duben 1974) o inscenaci napsal: „(...) Autor scénáře i režisér Jiří Bělka zhutnil textovou i scénickou složku Shakespearovy komedie velmi citlivě. Kromě herecké práce jako by především spoléhal na televizní možnosti, obraz a střih, kterými především chtěl tlumočit dramatikovu milostnou rozvernost a hravost. Čtyři milostné páry, proměny jejich náklonnosti, pohádková hra sympatií, soužení i toužení, to je jedna strana mince, jíž režisér i herci náležitě využili. Druhou stranu, scény řemeslníků, kteří chtějí sehrát velkou tragédii před knížetem, onen nespoutaný komický živel ve hře, už méně. Jako by tu opět chyběl bezprostřední kontakt s živě reagujícím publikem, smích po nepatřičném, a proto komickém jednání, hnací síla k vynalézavosti humoru a vtipu. Je to škoda, neboť to skutečně mají být lidé z masa a kostí, lidé, kteří vším dobrým i zlým, co v sobě mají, všemi slabůstkami i přednostmi, nám mají být bližší. Kladem inscenace je přítomnost Shakespearova, který zůstal i v příběhu, v němž toliko láska je skloňována všemi pády, zůstal v této pohádkové podívané, v níž i bytosti mimolidské mají lidské dimenze, a to je na televizní obrazovce úspěch.[1]

Kritik deníku Práce si ve své recenzi všímá vedle režie i dalších profesí, které se podílely na úspěchu inscenace: „(...) Režisér Jiří Bělka citlivě zkrátil dialogy, vynechal či přeřadil některé scény, upustil od závěrečného představení a celou inscenaci předznamenal výstupem krále elfů Oberona. Takto upravený text pak rozehrál na krásné scéně Miloše Ditricha, který ve studiu postavil hluboký les plný kapradí, kořenů a dubového listí, prales, který i při své realistické divokosti a scénické účelnosti vyvolával výtvarným řešením skutečně estetický zážitek. Stejně účinně pak působila rozevlátá roucha duchů, romantické a vznešené kostýmy, které navrhla Jarmila Konečná a které se rovněž měrou nemalou podílely na výtvarné koncepci této hry, jejíž atmosféru výrazně dotvářela i střídmá hudba Luboše Fišera. Jiří Bělka vytvořil ve spolupráci s kameramanem Vladimírem Opletalem a s řadou vynikajících herců inscenaci plnou tajemného a slavnostního oparu kouzlem opředené svatojánské noci, uprostřed které se odehrává burleskní a přitom pohádkovou nocí nadaný příběh, který vzdor řadě zvratů a záměn skončí vítězstvím opravdové lásky. Režie dala plně vyniknout kráse a poezii Shakespearova verše a poskytla hercům dostatečný prostor, aby mohli v celé šíři rozehrát životem a zdravou komičností přímo překypující osudy tak různorodých postav, které autorova vůle, tajemná moc kouzelné noci a Pukovo taškářství svedly dohromady. Nebýváme často svědky inscenací, v kterých se jejich tvůrci ve šťastné konstelaci podílejí na vzácné vyrovnanosti všech komponentů, na nichž záleží konečný úspěch. Sen noci svatojánské byl rozhodně jednou z nich.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. EGERT, Ladislav. Televize svátků jara. Rudé právo: orgán Ústředního výboru Komunistické strany Československa. 17. duben 1974, roč. 54, čís. 90, s. 5. 
  2. STIEBER, Miroslav. Dva televizní zážitky. Práce: deník revolučního odborového hnutí. 17. duben 1974, roč. 30, čís. 90, s. 6. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • EGERT, Ladislav. Televize svátků jara. Rudé právo: orgán Ústředního výboru Komunistické strany Československa. 17. duben 1974, roč. 54, čís. 90, s. 5. 
  • PAŘÍKOVÁ, Marie. Televizní Sen noci svatojánské. Lidová demokracie: orgán Československé strany lidové. 23. duben 1974, roč. 30, čís. 95, s. 5. 
  • SCHREIBER, Hugo. Sen noci svatojánské. Květy: týdeník pro celou rodinu. 23. únor 1974, roč. 24, čís. 8, s. 46 – 47. 
  • STIEBER, Miroslav. Dva televizní zážitky. Práce: deník revolučního odborového hnutí. 17. duben 1974, roč. 30, čís. 90, s. 6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]