Semafor: 60 let v jednom představení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Semafor: 60 let v jednom představení
AutorJiří Suchý, Lukáš Berný
Jazykčeský
EdiceMuzeum v knize
VydavatelComputer Press
Datum vydání2019
Počet stran80
ISBN978-80-251-2566-3
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Semafor: 60 let v jednom představení je graficky výpravná kniha, kterou napsal zakladatel divadla Semafor Jiří Suchý spolu se spisovatelem a publicistou Lukášem Berným. Vyšla v rámci edice Muzeum v knize v roce 2019 u brněnského nakladatelství Computer Press a to u příležitosti šedesátého výročí založení zmíněné scény.[1]

Okolnosti vzniku a obsah[editovat | editovat zdroj]

Jiří Suchý základ knihy začal připravovat již k padesátému výročí otevření Semaforu (2009), tehdy ji však nedokončil.[2] Publikace krátce mapuje Suchého spolupráci s důležitými scénami před založením vlastního divadla s Jiřím Šlitrem (kavárna Vltava, Reduta, Divadlo Na zábradlí), poté se věnuje všem semaforským premiérám, výrazněji těm, na nichž autor sám spolupracoval (zmiňovaná jsou ale i představení, jež zde uvedli Ladislav Smoljak, Miroslav Horníček, Jiří Grossmann, Miloslav Šimek, Jan Švankmajer a další). Text je prokládán množstvím fotografií a obsahuje též vkládaná faksimile mnoha dobových materiálů (rukopisů, plakátů, divadelních programů aj.).

Ohlasy[editovat | editovat zdroj]

Dramatik Jan Schmid a kritik Jan Lukeš knihu představili ve své literární revue České televize Třistatřicettři, redaktor Michal Bystrov (Deník.cz) ji nazval „objevnou obří publikací v americkém stylu“,[3] Tomáš Šťástka (iDnes) napsal, že dílo „nezastírá Suchého hravost“,[4] Jaromír Slomek (Echo24) ji pojmenoval „účetnicky pečlivou rekapitulací“ historie Suchého divadelní skupiny v Semaforu.[5]

Všechno, co vám tu budu vyprávět, je svatá pravda, a to, co pravda není, je jen nechtěné selhání paměti. I když si myslím, že poměr pravdy a selhání paměti by se dal číselně vyjádřit 800 : 1 ve prospěch pravdy. Připouštím, že jsem mohl zapomenout jmenovat někoho, kdo by si zasloužil být jmenován, a toho zde pokorně prosím o odpuštění. A pokud jsem se zapomněl zmínit o některé události, vězte, že nebyla v šedesátileté historii Semaforu důležitá.

Jiří Suchý, Semafor: 60 let v jednom představení

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. OPPELT, Robert. Šedesátá byla zlatá, ale poetika Semaforu zůstala. Mladá fronta. 30. října 2019. 
  2. BENEŠOVÁ, Dana. Tři knihy, tři měsíce, jeden autor. Hlasatel [online]. Praha 15, 11/2019 [cit. 2021-02-05]. Dostupné online. 
  3. BYSTROV, Michal. Suchý & Šlitr pod stromeček aneb Jak to, že moje sestra má bratra a já ne?. Deník.cz [online]. 25. listopadu 2019 [cit. 2021-02-05]. Dostupné online. 
  4. ŠŤÁSTKA, Tomáš. Všechno je svatá pravda. Šedesátku Semaforu slaví Suchý i na papíře. iDNES [online]. Mafra, 18. října 2019 [cit. 2021-12-06]. Dostupné online. 
  5. SLOMEK, Jaromír. Dlouhé echo Zuzan a Jonášů. Echo24 [online]. Echo Media a.s., 51/2019 [cit. 2021-02-05]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SUCHÝ, Jiří. BERNÝ, Lukáš: Semafor: 60 let v jednom představení. Computer Press. 2019