Romuald Dubový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Romuald Dubový
JUDr. Romuald Dubový, advokát v Opavě (fotografie přibližně z roku 1894)
JUDr. Romuald Dubový, advokát v Opavě (fotografie přibližně z roku 1894)
Narození7. února 1856
Šumvald
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí22. srpna 1896 (ve věku 40 let)
Unčovice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Alma materPrávnická fakulta Univerzity Karlovy
Povolánípřekladatel, básník, advokát, novinář a redaktor
Některá data mohou pocházet z datové položky.

JUDr. Romuald Dubový (7. února 1856, Šumvald[1]22. srpna 1896, Unčovice[2]) byl český advokát, básník a překladatel, představitel české menšiny ve Slezsku.

V mládí psal milostné básně pod pseudonymem Romuald Rakovec. Později se věnoval překladům jihoslovanské a ukrajinské poezie do češtiny a jako novinář působil v česky psaném Opavském týdeníku. Jeho celoživotním zájmem bylo dobrovolné hasičství. Napsal a vydal odbornou knihu "Poučení pro sbory hasičské".

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodil se roku 1856 v Šumvaldu do selské rodiny Filipu a Marianě Dubovým. Po studiích na Slovanském gymnáziu v Olomouci, kde maturoval v roce 1876, pokračoval ve studiu práv na Univerzitě Karlově v Praze. Po promoci v roce 1879 a krátké praxi u Zemského soudu nastoupil do české advokátní kanceláře JUDr. Františka Stratila v Opavě jako koncipient, posléze se stal samostatným obhájcem.

Zapojil se do veřejného a politického života mnoha národních spolků: byl starostou opavského Sokola, jednatelem Pěveckého kroužku Křížkovský v Opavě, jednatelem Hospodářské a politické jednoty Opavské, pokladníkem Matice Opavské, roku 1882 redaktorem Opavského týdeníku (dočasně místo vězněného Jana Zacpala) atd.

Spolu s učitelem Rudolfem Gudrichem zakládal sbory dobrovolných hasičů a roku 1889 se stal prvním starostou Župní hasičské jednoty ve Slezsku, roku 1894 pak náměstkem starosty Moravsko-Slezské zemské hasičské jednoty.

Oženil se s Eleonorou Stratilovou z Unčovic (sestřenicí Františka Stratila), s níž měl čtyři děti - syny Přemysla a Slavatu, dcery Drahomíru a Svatavu. "Již jména dětí svědčí o tom, jaký slovanský duch vládl v rodině", psal v nekrologu Věstník Matice Opavské.

Ve věku pouhých 40 let podlehl Romuald Dubový tuberkulóze. Pohřben byl "za nevídaného účastenství", jak uváděl dobový tisk, na hřbitově v Nákle.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Otahal-Plašovský, Antonín: Dr. Romuald Dubový (Věstník Matice opavské, rok 1896, č. 6, s. 34-36)

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]