Rick Moranis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rick Moranis
Rodné jménoFrederick Allan Moranis
Narození18. dubna 1953 (71 let)
Toronto
Povolánífilmový herec, herec, scenárista, filmový režisér a hlasový herec
OceněníEarle Grey Award (1995)
Primetime Emmy Award
DětiMitchell Moranis
Webwww.rickmoranis.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rick Moranis (* 18. dubna 1953 Toronto, Ontario[1]) je kanadský herec, komik, hudebník a scenárista.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho kariéra začala v televizi, později přešel k filmu, kde se stal známým svými výraznými komediálními výkony. Jedním z jeho prvních významných úspěchů byla role v populárním televizním pořadu SCTV (Second City Television), kde pracoval vedle dalších talentovaných komiků. S týmem tvůrců tohoto pořadu získal v roce 1982 Cenu Emmy.[2] Spolu s Dave Thomasem vytvořil populární komickou dvojici Bob and Doug McKenzie, parodující kanadské kulturní stereotypy.

Průlom přišel s účinkováním ve filmu Krotitelé duchů v roce 1984, kde ztvárnil postavu Louise Tullyho. Film se stal kultovním hitem a Moranisova komická interpretace získala u diváků oblibu.[3] Následovaly další úspěšné filmy, včetně Miláčku, zmenšil jsem děti (Honey, I Shrunk the Kids) a Malý krámek hrůz (Little Shop of Horrors), kde svým talentem dokázal zkombinovat komedii s dovednostmi dramatického herectví.

V roce 1987 se objevil ve sci-fi parodii Spaceballs, kde hrál postavu Lorda Darka Helmeta. Tento film, režírovaný Melem Brooksem, získal kultovní status díky svému satirickému pohledu na populární sci-fi žánr.[4]

Rick Moranis se také objevil v komedii Rodičovství (Parenthood, 1990), která nabídla pohled na rodinný život s vtipnými i dojemnými momenty. Ve filmu Flintstoneovi hrál Barneyho Rumbla. Moranisova schopnost skloubit humor s emotivními scénami přidávala jeho postavám na hloubce.

Po tragické smrti manželky v roce 1991 se Moranis rozhodl omezit hereckou kariéru, aby se mohl plně věnovat péči o své děti.[5] Přestože se občas objevil ve filmech a televizních pořadech, jeho angažmá ve veřejném životě bylo omezenější. V roce 2005 nazpíval countryové album The Agoraphobic Cowboy. Oznámil plánovaný návrat k herectví ve filmu Shrunk, který má navázat na Miláčku, zmenšil jsem děti.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rick Moranis - Biography. IMDb [online]. [cit. 2023-11-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Rick Moranis [online]. The Canadian Encyclopedia [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. 
  3. Best Rick Moranis Movies, Ranked [online]. MovieWeb [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. 
  4. In the Galaxy of Parody Movies, ‘Spaceballs’ Reigns Supreme. Collider [online]. 2023-01-01 [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. 
  5. What Happened To Rick Moranis? Why He Stopped Acting & How His Big Movie Comeback Got Canceled. Screen Rant [online]. 2023-07-01 [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. 
  6. Josh Gad Shares Update on Rick Moranis-Starring ‘Honey, I Shrunk the Kids’ Reboot: “Budget Got the Best of Us”. Hollywood Reporter [online]. 2023-06-26 [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]