Rakovský potok (přítok Klabavy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rakovský potok
Rakovský potok
Rakovský potok
Základní informace
Délka tokucca 5 km
Plocha povodí10,6 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-11-01-0310
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Plzeňský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava, Berounka, Klabava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rakovský potok (neformálně též nazývaný Rakováček) je potok v Plzeňském kraji v Česku. Je levostranným přítokem řeky Klabavy. Plocha jeho povodí měří 10,6 km².[1]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení v okolí vesnice Raková, v blízkosti malého rybníka na severovýchodním okraji obce. Vede pak severoseverozápadním směrem po úbočí vrchu Kotel. V blízkosti silnice číslo 183 se stáčí k severozápadu a sleduje tuto komunikaci až do intravilánu města Rokycany. Zde prochází zastavěným územím. V roce 2015 byl zde dobudován areál Park U Rakováčku, který zahrnuje obnovu meandrujícího koryta potoka, plochy veřejné zeleně a herní prvky.[2]

Potok potom vede skrz Rokycany přibližně severním směrem, podchází železniční trať Praha – Plzeň i silnici číslo 605 a na severozápadním okraji města Rokycany, v blízkosti čističky odpadních vod, se vlévá zleva do řeky Klabavy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR [online]. [cit. 2016-08-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05. 
  2. Město Rokycany dokončilo rozsáhlou stavbu nového Parku u Rakováčku [online]. rokycany.cz [cit. 2016-06-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]