Radim Procházka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Radim Procházka
Narození22. ledna 1975 (49 let)
Vyškov
Povolánírežisér, filmový producent, filmový režisér a scenárista
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Radim Procházka (* 22. ledna 1975 Vyškov) je český filmový producent a režisér.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Absolvent masové komunikace na FSV UK a dokumentární tvorby na FAMU, kde absolvoval v roce 2006 katedru dokumentární tvorby portrétem divadelního režiséra Otomara Krejči Krejča za branou. Na FAMU je mentorem zahraničních studentů režie. Produkoval filmy Roberta Sedláčka a Karla Vachka. Nyní pracuje na filmech nejrůznějších žánrů - dokumentů, animovaných i hraných. Všechny spojuje snaha o objevování nového

Jeho filmy získaly mnoho ocenění. Film Mariána Poláka Planeta Česko, který vidělo v kinech téměř 100 000 diváků, byl nominován na nejlepší dokument v anketě Český lev 2018 a nejlepší evropský dokument pro děti a mládež ECFA Award. V létě roku 2022 se chystá do kin volné pokračování Planeta Praha. V roce 2016 získal film Štěpána Altrichtera Schmitke České lvy za zvuk a hudbu. Jeho nejnovější režijní počin se jmenuje Máme na víc, společně s režisérem Robin Kvapil v něm zachytil prezidentkou předvolební kampaň Michala Horáčka. Film v roce 2018 zahajoval MFDF Jihlava. Režíroval také krátký film 50 % , který se jako první u nás věnuje fenoménu on-line chatování o filmu. Film je součástí cyklu Arzenál o filmovém dědictví, který produkoval a jenž Česká televize uvedla na podzim 2016.

Dlouhodobě spolupracoval s režisérem Robertem Sedláčkem. Je producentem jeho hraného debutu Pravidla lži (2006), který získal mimo jiné Cenu filmových kritiků a Českého lva za scénář. Je spoluautorem Sedláčkovy trilogie celovečerních dokumentů Tenkrát (1999–2002), která vypráví o našich moderních dějinách. Dále produkoval film Rodina je základ státu (2011), který získal čtyři Ceny české filmové kritiky, včetně ocenění za nejlepší film, a šest nominací na Českého lva. Klasikovi českého filmu Karlu Vachkovi produkoval tři filmy poslední filmy: Záviš, kníže pornofolku pod vlivem Griffithovy Intolerance a Tatiho Prázdnin pana Hulota aneb Vznik a zánik Československa (1918–1992) a Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid, za který získal na MFDF Jihlava 2011 cenu FNE Visegrad Prix pro nejlepší dokumentární koprodukci a který měl mezinárodní premiéru v hlavní soutěži festivalu CPH:DOX v dánské Kodani.

V roce 2007 společně s novinářem Petrem Fischerem natočil středometrážní televizní film Papírový atentát, filmové dioráma o finančních skandálech Václava Klause a ODS v roce 1997. Se stejným autorem napsal zatím nerealizovaný scénář Ministr o lidoveckém politikovi Jiřím Čunkovi. Jedná se o tzv. dokudrama – specifický žánru na pomezí hraného filmu a dokumentu. V roce 2010 měl v Karlových Varech premiéru jeho film Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace, který byl nominován na Cenu filmových kritiků a teoretiků. Za krátký film Náš první hospodář získal Zvláštní cenu poroty v anketě Trilobit Beroun 2010.

Je členem Evropské filmové akademie a České filmové a televizní akademie. Je českým Producer on the Move 2011 a Emerging Producer 2018.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Režie[editovat | editovat zdroj]

Producent[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]