Rabštejn (koncentrační tábor)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Koncentrační tábor Rabštejn
Památník v místech bývalého koncentračního tábora
Památník v místech bývalého koncentračního tábora
Poloha
AdresaČeská Kamenice, Janská, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky18942/5-3714 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rabštejn byl za druhé světové války koncentrační tábor umístěný v údolí řeky Kamenice západně od dnešní České Kamenice. Tábor vznikl v srpnu 1944 jako Außenkomando Rabstein pobočka koncentračního tábora Flossenbürg, průměrně v něm bylo vězněno asi 650 mužů 12 národností. Počet se měl zvýšit až na 1400 osob do konce války.[1] Do května 1945 zde zemřelo nejméně 56 vězňů vysílením při těžké práci v nelidských podmínkách, na nemoci a v důsledku násilí stráží a táborových kápů. Ostrahu tábora prováděli němečtí a rumunští příslušníci SS. Tábor měl 2 ubytovací bloky, marodku a márnici. Vně střeženého prostoru byla umístěna strážnice spolu s ubytovnou příslušníků SS a 3 strážní věže.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Koncentrační tábor vznikl v sousedství pracovního tábora Neu-Bremen a oba tábory[pozn. 1] zajišťovaly pracovní síly pro nedalekou podzemní továrnu německé společnosti Weser-Flugzeugbau GmbH, která vyráběla součásti letadel a vrtulníků. Vězni koncentračního tábora byli nasazeni především na hloubení štol v pískovci, v menší míře se podíleli i na samotné výrobě letecké techniky. Do dubna 1945 vězni vyrubali prostory o objemu asi 17 500 m3 z celkově plánovaných 80 000 m3.

Po skončení druhé světové války prostory koncentračního tábora sloužily k soustředění zadržených příslušníků NSDAP, příslušníků gestapa, SS a SA, zatčených vedoucích říšských úřadů, strážních jednotek atd. Dne 21. října 1945 byl internační tábor předán vojenskou správou, zastoupenou velitelem štábním kapitánem Štěpánem, Okresní správní komisi v Děčíně, která internační tábor 11. dubna 1946 zrušila. V dalším období tábor sloužil pro internaci Němců před jejich odsunem. Dne 25. září 1946 bylo sběrné středisko zrušeno.[1] Do současnosti se z tábora zachovaly jen základy některých budov, v jejichž blízkosti je umístěn památník obětem fašismu. Historie koncentračního tábora je zachycena v expozicích muzea umístěného v nedalekém podzemním komplexu letecké továrny, které provozuje občanské sdružení Rabštejn.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Kromě těchto dvou táborů byl v blízkosti postaven neoplocený tábor pro totálně nasazené.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b VESELÝ, Miroslav. Podzemní továrna Rabštejn u České Kamenice. Speleofórum 2000. S. 38–47. Sborník. 
  2. Petr Joza: Rabštejnské údolí. Historie průmyslové výroby a koncentračních táborů v Rabštejně u České Kamenice.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]