Qantassaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxQantassaurus
Stratigrafický výskyt: Spodní křída, asi před 112 až 100 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Qantassaurus intrepidus
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
PodřádOrnithopoda
Čeleď?Hypsilophodontidae
RodQantassaurus
Rich a Vickers-Rich, 1999
Binomické jméno
Qantassaurus intrepidus
Rich a Vickers-Rich, 1999
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Qantassaurus ("ještěr společnosti Qantas Airlines") byl rod ornitopodního dinosaura z kladu Elasmaria, žijícího na území současné jihovýchodní Austrálie.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Qantassaurus byl malý, asi 1,4 metru dlouhý[2] a 20 kg vážící[3] dvounohý býložravý dinosaurus. Žil asi před 115 miliony let (spodní křída) na území dnešní jižní Austrálie, v místě za někdejším jižním polárním kruhem. Zkameněliny tohoto "polárního" dinosaura objevila paleontologická manželská dvojice Richových v roce 1996 nedaleko Inverlochu. Jméno bylo zvoleno podle australských aerolinií Qantas.

Paleoekologie[editovat | editovat zdroj]

Tento dinosaurus vykazoval četné adaptace k životu v chladném a temném prostředí. Je pravděpodobné, že byl do jisté míry teplokrevný. Ve spodní čelisti měl pouze 12 zubů, v horní 14. Čelist byla poměrně krátká a silná. Qantassaurus se pravděpodobně živil kapradinami a jinou nízko rostoucí vegetací. Před predátory se zachraňoval rychlým útěkem, mohl však využívat také maskování v podobě zbarvení těla, splývajícího s okolní vegetací.

Objev[editovat | editovat zdroj]

Qantassaurus byl popsán jen na základě několika dolních čelistí a zubů. Druh byl totiž nalezen v lokalitě Dinosaur Cove v jihovýchodní Victorii spolu s rody Fulgurotherium, Atlascopcosaurus a Leaellynasaura. Není tudíž jednoduché určit jestli tyto kosti opravdu patří kvantasaurovi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOCHA, Vladimír. Ještěr společnosti Atlas Copco. OSEL.cz [online]. 8. června 2021. Dostupné online.  (česky)
  2. Holtz, Thomas R., Jr.; Rey, Luis V. (2007). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (Aktualizovaný internetový dodatek, str. 42). New York: Random House. ISBN 978-0-375-82419-7.
  3. Paul, G. S. (2010). The Princeton Field Guide to Dinosaurs. Princeton University Press, str. 276 (anglicky)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BROCHU, Christopher A.; LONG, John; MCHENRY, Colin; SCANLON, John D.; WILLIS, Paul. Encyklopedie Dinosauři. 1. vyd. Praha 3: Svojtka & Co., 2004. 256 s. ISBN 80-7237-953-4. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]