Pravoslavný chrám svatého Mikuláše (Štětín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pravoslavný chrám svatého Mikuláše
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíZápadopomořanské
Obecměsto Štětín
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevPolská autokefální pravoslavná církev
Diecézediecéze vratislavsko-štětínská
Statuskonkatedrála
Zasvěcenísvatý Mikuláš
Datum posvěcení25. květen 1931
Architektonický popis
ArchitektMarek Gnaś
Stavební slohbyzantismus
Výstavba2004–2011
Specifikace
Délka26 m
Šířka16 m
Další informace
Adresaul. Zygmunta Starego 1a
Oficiální webhttps://cerkiew.szczecin.pl/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pravoslavný chrám svatého Mikuláše je pravoslavná konkatedrála a farní chrám ve Štětíně. Patří do dekanátu Štětín ve vratislavsko-štětínské diecézi Polské autokefální pravoslavné církve.

Chrám se nachází v ulici Zygmunta Starego č. 1a.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Starý chrám[editovat | editovat zdroj]

Pravoslavný chrám do roku 2011 byl umístěn v budově postavené v 60. letech 19. století v ulici Piotra Wawrzyniaka č. 7, která v minulosti sloužila jako nemocniční kaple ošetřovatelského a nemocničního komplexu Betánie patřícího evangelicko-augsburské církvi. Budova byla pravoslavné farnosti přidělena v roce 1962 díky úsilí štětínského faráře o. Aleksého Baranowa.[2] Okamžitě byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce budovy, při které byly nápomocny městské úřady a Úřad pro náboženské záležitosti ve Varšavě, přičemž na tento účel byla vyčleněna částka 43 650 zlotých. Tehdejší farář a věřící projevili velkou péči o svůj kostel. Za krátkou dobu byla budova přizpůsobena potřebám farnosti. Nový chrám byl oficiálně vysvěcen v roce 1965 biskupem vratislavsko-štětínské diecéze Bazylim.

Pozornost si zasloužily neobarokní carská vrata z chrámu v Gródku u Hrubieszówa,[2] který se nacházely v hlavním ikonostasu a ikony z chrámu ve Zdyni v Nízkých Beskydech. Toto vybavení přinesli vysídlené osoby a repatrianti pravoslavné víry, kteří do Štětína přišli z východních pohraničí po druhé světové válce.

V současné době pravou část budovy využívá letniční církev, zatímco v levé části, kde byl chrám, se nachází fotografický ateliér.

Nový chrám[editovat | editovat zdroj]

V roce 2004 začala farnost stavět nový chrám na křižovatce ulic Teofila Starzyńskiego a Zygmunta Starego (před druhou světovou válkou se zde nacházelo veřejné kino „Urania“). Nový chrám, postavený v byzantském stylu na řeckém křížovém plánu, nese stejné vzývání jako ten předchozí. Stavba byla dokončena v roce 2011. Chrám byl vysvěcen 17. září téhož roku varšavským metropolitou Sawou, za pomoci mnoha biskupů z Polska i ze zahraničí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pawilon Centrali Zaopatrzenia Szkół w Szczecinie na polské Wikipedii.

  1. Historia Prawosławnej Parafii św. Mikołaja Cudotwórcy w Szczecinie. Prawosławna Parafia św. Mikołaja w Szczecinie [online]. [cit. 2020-11-15]. Dostupné online. (polsky) 
  2. a b UTRUTKO, L. W służbie Cerkwi. Przegląd Prawosławny. 2005, roč. 8, čís. 242. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]