Pražské nokturno

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pražské nokturno
Žánropera
SkladatelZbyněk Vostřák
LibretistaJan Wenig
Počet dějství– (6 obrazů)
Originální jazykčeština
Literární předlohaFrantišek Kubka: Pražské nokturno
Datum vzniku1957–1958
Premiéra20. února 1960, Ústí nad Labem, Divadlo Zdeňka Nejedlého Ústí nad Labem
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pražské nokturno je třetí opera (op. 23) českého skladatele Zbyňka Vostřáka na libreto Jana Weniga napsané podle stejnojmenné povídky Františka Kubky. Vznikla v letech 1957–58 a premiéru měla 20. února 1960 v Divadle Zdeňka Nejedlého Ústí nad Labem.

Vznik, charakteristika a historie opery[editovat | editovat zdroj]

Pražské nokturno je Vostřákova třetí opera. Vzniklo v období po dobově úspěšné premiéře (1955) jeho předchozí opery Královský mincmistr, totiž v letech 1957–1958, je však v něm vidět obrat k mnohem modernějšímu hudebnímu stylu a mizí i politicky a dobově podmíněná snaha po „lidovosti“ i zjevné návaznosti na českou operní tradici.[1][2] I tato opera se odehrává v přesně určeném okamžiku české historie, její příběh je však symbolický a prostředí Prahy poloviny 18. století je pro něj jen náladotvornou kulisou.[2] Podle Emila Ludvíka se zde skladateli podařilo „vystihnout nejmodernějšími prostředky barokního ducha děje i barokní pražské prostředí“.[1]

Na rozdíl od například Královského mincmistra, kde orchestr často provázel a podporoval zpěvní part, je v Pražském nokturnu pěvecká linka vedena volně a samostatně, v kontrapunktu k orchestrálnímu zvuku, který pracuje přísně motivicky, čímž přispívá k barokizující atmosféře.[1] Orchestr je stejně jako ve Vostřákových předchozích operách bohatě obsazen a má barvitý zvuk, současně však dosahuje větší průzračnosti; zpěvní melodie odpoutaná od orchestru je bohatší a barvitější.[2] Jednotícím rysem opery je jednotná lyricko-baladicko atmosféra, přitlumenost při vystižení situací jak drastických (ozvuky války), tak bujarých (plesy a zábavy francouzské společnosti). Podle Ladislava Šípa "všechno se odehrává jakoby za oparem mlhy, za závojem, v náznaku".[2]

Základnímu baladickému tónu opery odpovídá i střídání vrcholně dramatických reálných scén a klidnějších symbolických nebo snových scén, z nichž některé jsou zvláště působivé, jako Kašparovo dvojí setkání se žebračkou, píseň o hrůzách války, kterou zpívá Armand v masce Smrti, nebo Kašparovou vroucí vyznání Praze.[2][1]

Náladou je Vostřákovo Pražské nokturno příbuzné zhruba současné opeře Jaroslava Doubravy Balada o lásce, napsané rovněž na libreto Jana Weniga.[2]

Pražské nokturno bylo poprvé uvedeno roku 1960 v Ústí nad Labem. Přes příznivé zejména kritické přijetí zůstalo toto nastudování jediným. Jde o dílo inscenačně značně náročné.[1]

Osoby a první obsazení[editovat | editovat zdroj]

osoba hlasový obor premiéra (20.2.1960)[3]
Petr Kašpar baryton Rudolf Jedlička / Ilja Prokop
Armand Lenfer tenor Oldřich Lindauer
de Voisin, intendant bas Stanislav Hejduček
Berta de Voisin-Villars soprán Růžena Kohoutová / Jarmila Krásová
hraběnka Morzinová, její přítelkyně mezzosoprán Marie Štréblová / Ludmila Škorpilová
de Belle-Isle, maršál bas Joža Mikula / Ilja Prokop
de Meusne, adjutant tenor Jiří Pavlíček
sestra jeptiška mezzosoprán Libuše Hanušová / Ludmila Škorpilová
1. raněný tenor František Kůna
2. raněný tenor František Helenský
3. raněný baryton Ladislav Muška
4. raněný bas Václav Polesný
student baryton Rudolf Palata
žebračka soprán Karla Janečková / Drahomíra Královcová
holič tenor František Kůna
Jiří Petr, rektor univerzity, strýc Kašparův bas Vladimír Zapletal
klerik Josef Novotný
důstojník Jaroslav Vávra
sbor za scénou, hosté u maršála de Belle-Isle a u Berty de Voisin, dav před mosteckou věží, sluhové, hlasy v orchestru
Dirigent: Josef Bartl, režie: Karel Jernek, choreografie: Pavel Šmok, scéna: Oldřich Pavlík, kostýmy: Olga Filipi

Děj opery[editovat | editovat zdroj]

Děje se v Praze od 2. ledna 1742 do 2. ledna 1743.

1. obraz[editovat | editovat zdroj]

Je po francouzském vpádu do Prahy. Ve špitále na Újezdě se léčí ranění z bitvy; hrají v karty a zpívají. Jeden z nich, student Kašpar, býval krásný mladík a díky podpoře jeho strýce, rektora Karlo-Ferdinandovy univerzity, jej čekala velká budoucnost. Nyní však leží na posteli oddělen závěsem, aby nešokoval ostatní svým obličejem zohyzděným nepřátelskou šavlí.

Mezi raněné přichází pan de Voisin, jeho choť Berta a její přítelkyně hraběnka Morzinová. Rozdávají raněným dárky a občerstvení. Když Berta odhrne Kašparovu plentu, vykřikne a zděšeně ustoupí. Její manžel dává Kašparovi dva dukáty, ten si však vyžádá šátek, který Berta leknutím upustila.

Po odchodu návštěvy si Kašpar definitivně uvědomuje svou situaci i to, že se do Berty zamiloval. Do špitálu přichází žebračka a Kašpar jí dává své dva dukáty. Žebračka se jej snaží utěšit, student však myslí jen na Bertu a je ochoten povolat na pomoc i peklo. Jeho zástupce se objeví v podobě francouzského důstojníka Armanda Lenfera. Ten za slib krásy, bohatství a Bertiny lásky od Kašpara žádá propadnutí jeho duše za rok a den. Kašpar přijímá.

2. obraz[editovat | editovat zdroj]

Na plese u maršála de Belle-Isle představuje Armand manželům de Voisinovým mladého a pohledného barona Petra Kašpara z račic. Berta mu věnuje svou náklonnost, Armand však Kašparovi našeptává, že k tomu, aby ji získal, musí odstranit jejího manžela.

3. obraz[editovat | editovat zdroj]

Lazebník holí Kašpara v jeho přepychovém saloně a vypráví mu o tom, že pan de Voisin padl za oběť neznámému vrahu. Kašpar holiče vyhodí. Vyjde na balkon a pozoruje krásu večerní Prahy, města, které mu učarovalo od okamžiku, kdy sem přišel jako chudý hoch z venkova. Z Kašparovy ložnice vychází Berta: chtěla by mít milence jen pro sebe, ale jeho myšlenky jí stále unikají. Ponechává Kašpara o samotě a ten si tváří v tvář svému městu uvědomuje, že za svůj zločin bude pykat.

4. obraz[editovat | editovat zdroj]

Berta pořádá večírek v maskách. Hosté se baví a tančí, když se náhle ve dveřích objeví Smrt a zpívá jim varovnou píseň. Zděšení přítomných pomine až poté, co Berta zpod masky Smrti polibkem odhalí Armanda. Zábava se znovu rozproudí a Berta při ní podléhá šarmu pana de Meusna. Večírek je však záhy nadobro přerušen zprávou o požáru Prahy. Hosté se rozutekou, jen Armand si v klidu vykládá pasiáns. De Meusne Bertu přesvědčí, aby s ním a s francouzským vojskem opouštějícím Prahu odešla zpět do Francie. V tom do sálu vtrhne špinavý, otrhaný a rozčilený Kašpar. Berta a de Meusne se skryjí v ložnici, ale Kašpar se dovtípí, co se chystá, a ze žárlivosti oba zabije. Lenfer svou partii vyhrál.

5. obraz[editovat | editovat zdroj]

Starý rektor diktuje mladému klerikovi své paměti. Svého synovce Kašpara, který spěšně vstoupí do jeho pracovny, pro jeho zubožený stav ani nepoznává. Kašpar se rektorovi představuje jako přítel jeho synovce a žádá ho, aby se mu mohl vyzpovídat. Rektor k nečekané úsluze svolí, než k tomu však dojde, přicházejí dva francouzští důstojníci a zatýkají rektora jako rukojmí pro odcházející vojsko. Kašpar se strýci konečně dává poznat, ten mu však již jen stačí požehnat. V jednom z důstojníků, kteří strýce odvádějí, Kašpar poznává Armanda.

6. obraz[editovat | editovat zdroj]

Praha je osvobozena od Francouzů a rozjařený dav táhne k mostu. Kašpar je však na pokraji šílenství: dnes mu vyprší lhůta. Žebračka, jíž kdysi daroval peníze obdržené od pana de Voisin, mu nabízí útěchu v chrámu. Kašpara ale pronásledují přízraky osob, které zabil, i Armanda, který se hlásí o jeho duši. Nešťastný voják se vrhá z mostu a nachází smrt ve chladných vodách Vltavy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e HOSTOMSKÁ, Anna. Opera. Průvodce operní tvorbou. 4. vyd. Praha: Státní hudební nakladatelství, 1959. S. 799. 
  2. a b c d e f ŠÍP, Ladislav. Česká opera a její tvůrci. Praha: Supraphon, n. p., 1983. 400 s. Kapitola Zbyněk Vostřák, s. 290–291. 
  3. Virtuální studovna – Databáze inscenací – Pražské nokturno [online]. Praha: Divadelní ústav [cit. 2013-11-01]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ŠÍP, Ladislav. Česká opera a její tvůrci. Praha: Supraphon, n. p., 1983. 400 s. Kapitola Zbyněk Vostřák, s. 290–292. 
  • JANOTA, Dalibor; KUČERA, Jan P. Malá encyklopedie české opery. Praha, Litomyšl: Paseka, 1999. ISBN 80-7185-236-8. S. 220.