Přeskočit na obsah

Porte de Charenton (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Porte de Charenton
Nástupiště na stanici
Nástupiště na stanici
StátFrancie
Město12. obvod
Vznik5. května 1931
Linky8
Technické informace
Počet nástupišť2
Externí odkazy
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Porte de Charenton je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 8 ve 12. obvodu v Paříži. Nachází se pod Boulevardem Poniatowski. V roce 2012 bude do stanice prodloužena tramvajová linka T3 od stanice Porte d'Ivry.

Stanice byla otevřena 5. května 1931, když sem byla prodloužena linka ze stanice Richelieu – Drouot. Až do 5. října 1942 sloužila jako konečná, než byla trať rozšířena do stanice Charenton – Écoles.

Jméno stanice je odvozeno od názvu staré brány („la porte“ = brána), kterou procházela cesta z Paříže do sousedního města Charenton-le-Pont. Jednalo se o císařskou silnici číslo 5, která vedla až do Ženevy.

Zajímavosti v okolí

[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Porte de Charenton (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]
← směr Balard Metro v PařížiLinka 8 směr Pointe du Lac
Porte Dorée Porte de Charenton Liberté

BalardLourmelBoucicautFélix FaureCommerceLa Motte-Picquet – GrenelleÉcole MilitaireLa Tour-MaubourgInvalidesConcordeMadeleineOpéraRichelieu – DrouotGrands BoulevardsBonne NouvelleStrasbourg – Saint-DenisRépubliqueFilles du CalvaireSaint-Sébastian – FroissartChemin VertBastilleLedru-RollinFaidherbe – ChalignyReuilly – DiderotMontgalletDaumesnilMichel BizotPorte DoréePorte de CharentonLibertéCharenton – ÉcolesÉcole Vétérinaire de Maisons-AlfortMaisons-Alfort – StadeMaisons-Alfort – Les JuillottesCréteil – L'ÉchatCréteil – UniversitéCréteil – PréfecturePointe du Lac