Portál:Geografie/Článek týdne/2010/08

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Levandule je pro oblast Provence typickou rostlinou.

Provence (provensálsky: Provença) je historická oblast, která se nachází v jihovýchodní Francii. Je součástí administrativního celku Provence-Alpes-Côte d'Azur. Pod tuto oblast se tradičně řadí departmenty Var, Vaucluse, Bouches-du-Rhône a některé oblasti regionů Alpes-de-Haute-Provence a Alpes-Maritimes. Název oblasti pochází z latinského slova provincie (Provence se totiž stala první mimoitalskou provincií Římanů).

V Provence se nachází řada historických památek a přírodních atraktivit. Ze zdejších pamětihodností jsou čtyři uvedeny na seznamu světového dědictví UNESCO. Jsou jimi město Arles, amfiteátr a vítězný oblouk v Orange, staré město v Avignonu a římský akvadukt Pont du Gard. Mezi zdejší významné přírodní atraktivity patří národní park Camargue, pohoří Luberon, Mont Ventoux a Grand canyon du Verdon.

Místním tradičním jazykem je provensálština. Jedná se o dialekt okcitánštiny známé také pod názvem langue d'oc, která je velmi blízká katalánštině. Jazyk se vyučuje na provensálských školách včetně univerzit, k běžné komunikaci ji ale používá pravděpodobně méně než 500, převážně starších, lidí. (více…)