Portál:Úžasná Zeměplocha/Úvod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Úžasná Zeměplocha (anglicky Discworld) je knižní fantasy série anglického spisovatele Sira Terryho Pratchetta, situovaná v plochém světě, ležícím na zádech čtyř obrovitých slonů, kteří stojí na krunýři obrovské želvy, Velké A'tuin. Knihy jsou řazeny mezi tzv. humoristickou fantasy, tedy mezi knihy velice humorné, ironické a satirické. Autor často paroduje různá díla žánru (např. Pána prstenů, čerpá i z mytologie, pohádek a folklóru.

První díl série, Barva kouzel, byl vydán v roce 1983 a od té doby se série rozšířila na 40 románů, několik povídek, map, komiksů, divadelních scénářů a dokonce i hudebních děl. Poprvé byla zfilmována kniha Otec prasátek v roce 2006. Od dva roky později, roku 2008, byl natočen dvoudílný film Barva kouzel na motivy prvních dvou knih série, Barva kouzel a Lehké fantastično.

Nové tituly Úžasné Zeměplochy se pravidelně umisťují na předních příčkách nejprodávanějších knih, díky čemuž se Terry Pratchett stal nejprodávanějším autorem devadesátých let. V novém tisíciletí však byl překonán knihami o Harrym Potterovi anglické spisovatelky J. K. Rowlingové. Stále však patří mezi nejlépe prodávané autory současnosti.