Porodní asistence

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Porodní asistence je věda o zdraví a zdravotní profese, která se zabývá těhotenstvím, porodem a porodním obdobím (včetně péče o novorozence), dále sexuálním a reprodukční zdravím žen po celý jejich život. V mnoha zemích je porodní asistence zvláštní zdravotnickou profesí (pro její nezávislé a specializované vzdělávání; nemělo by být zaměňováno s lékařskou specializací). Odborná osoba porodní asistence je známá jako porodní asistentka.

V Cochrane přezkumu z roku 2013 se dospělo k závěru, že by „měly být většině žen nabízeny modely kontinuální péče vedené porodními asistentkami a ženy by měly být vybízeny, k tomu aby požadovaly tuto možnost, přičemž při uplatňování tohoto doporučení by se mělo u žen se závažnými zdravotními nebo porodnickými komplikacemi postupovat obezřetně".[1] Při přezkumu bylo zjištěno, že péče vedená porodními asistentkami byla spojena se sníženým používáním epidurální anestézie, s menším počtem epiziotomií a operativních porodů a se sníženým rizikem potratu před 24. týdnem těhotenství. Péče vedená porodními asistentkami byla také spojena s průměrně delší dobou porodu.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Midwifery na anglické Wikipedii.

  1. a b SANDALL, Jane; SOLTANI, Hora; GATES, Simon; SHENNAN, Andrew; DEVANE, Declan. Midwife‐led continuity models versus other models of care for childbearing women. Cochrane Systematic Review [online]. 2013-08-21 [cit. 2020-03-06]. DOI 10.1002/14651858.CD004667.pub3. PMID 23963739. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]