Porýnsko-Vestfálská technická univerzita v Cáchách

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
RWTH Aachen
Logo univerzity
Logo
RWTH Aachen (leden 2001)
RWTH Aachen (leden 2001)
Datum založení10. října 1870
Vedení
RektorUlrich Rüdiger (od 2018)
Počty akademiků
Studentů celkem47 521 (2021)
Další informace
AdresaCáchy, Německo
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíNejlepší mezinárodní manažeři ve strojírenství, TU9, Conference of European Schools for Advanced Engineering Education and Research, IDEA League, European Society for Engineering Education, UNITECH International Society, Partnerství Evropské skupiny leteckých a kosmických univerzit, Spolek pro podporu německé výzkumné sítě, ORCID, Německá konference rektorů, Všeobecný německý spolek univerzitního sportu, Asociace evropských univerzit, Informační služba Věda, Franko-německá univerzita, RIPE NCC, arXiv, Národní infrastruktura pro výzkumná data, Jülich Aachen Research Alliance, German Universities Excellence Initiative, Geoverbund ABC/J a DataCite
www.rwth-aachen.de
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Porýnsko-Vestfálská technická univerzita v Cáchách (německy: Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen) je veřejná výzkumná univerzita v německých Cáchách (Aachen). Jde o největší technickou školu v Německu, v roce 2023 na ní studovalo přes 47 tisíc studentů.[1] Založena byla 10. října 1870. Od roku 2007 patří k jedenácti (nejprve devíti) německým centrům excelence. Jako taková je placena fondem Deutsche Forschungsgemeinschaft a radou Wissenschaftsrat. Univerzita pravidelně eviduje nejvyšší objem prostředků získaných od třetích stran ze všech německých univerzit. Tradičně je škola zejména technickou, ale se založením filozofické a lékařské fakulty v letech 1965 a 1966 se stala více „univerzální“. Obsazenost studijních programů je dnes zhruba taková: inženýrství (57 %), přírodní vědy (23 %), ekonomie a humanitní vědy (13 %) a lékařství (7 %). Škola je rozdělena na devět fakult. Podle žebříčku QS World University Rankings 2024 je Porýnsko-Vestfálská technická univerzita 106. nejlepší vysokou školou na světě (38. v Evropě)[2] a 55. nejlepší technickou školou na světě.[3] Ke známým absolventům patří nositel Nobelovy ceny za chemii Peter Debye, letecký konstruktér Hugo Junkers, termodynamik Theodore von Kármán, fyzik Arnold Sommerfeld, sociolog Arnold Gehlen, turecký premiér Necmettin Erbakan nebo indonéský prezident Bacharuddin Jusuf Habibie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Facts and Figures. www.rwth-aachen.de [online]. [cit. 2023-07-28]. Dostupné online. 
  2. RWTH Aachen University. Top Universities [online]. [cit. 2023-07-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. QS World University Rankings for Engineering & Technology 2023. Top Universities [online]. [cit. 2023-07-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]