Pont Mirabeau

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pont Mirabeau
Pont Mirabeau
Pont Mirabeau
Základní údaje
StátFrancieFrancie Francie
PřesSeina
ArchitektAmédée Alby, Paul Rabel a Louis-Jean Résal
Souřadnice
Parametry
Materiálocel
Délka173 m
Výška15 m
Mapa
Map
Další data
Kód památkyPA00086659
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pont Mirabeau (česky Mirabeův most) je silniční most přes řeku Seinu v Paříži. Spojuje 16. obvod na pravém břehu a 15. obvod na levém. Most nese jméno spisovatele, diplomata, novináře a významného politického činitele během Francouzské revoluce, kterým byl Honoré Gabriel Riqueti de Mirabeau (17491791).

Historie[editovat | editovat zdroj]

O výstavbě nového mostu rozhodl francouzský prezident Sadi Carnot 12. ledna 1893. Most byl dostavěn v roce 1896. Roku 1975 byl zařazen mezi historické památky.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Autorem mostu je inženýr Paul Rabel. Ocelový most má tři oblouky, které nesou dva zděné pilíře. Hlavní oblouk má rozpětí 93 metry a postranní 32,4 m. Celková délka mostu je 173 m, šířka 20 m (vozovka 12 m a dva chodníky 4 m každý) a výška 15 m. V době svého vzniku byl mostem s nejvyšší palubou nad hladinou Seiny v Paříži.

Oba pilíře jsou z každé strany vyzdobeny alegorickými sochami z bronzu, jichž autorem je Jean-Antoine Injalbert. Na pravém pilíři po proudu je Ville de Paris (Město Paříž) a proti proudu Navigation (Navigace), na levém pilíři jsou sochy Abondance (Hojnost) po proudu a Commerce (Obchod) proti proudu. Na zábradlí uprostřed mostu je znak města Paříže.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pont Mirabeau na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]