Pont Louis-Philippe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pont Louis-Philippe
Pont Louis-Philippe
Pont Louis-Philippe
Základní údaje
StátFrancieFrancie Francie
PřesSeina
Souřadnice
Parametry
Materiálkámen
Délka100 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pont Louis-Philippe (česky Most Ludvíka Filipa) je silniční most přes řeku Seinu v Paříži. Nachází se ve 4. obvodu, kde spojuje pravý břeh a severozápadní cíp ostrova sv. Ludvíka. Most nese jméno francouzského krále Ludvíka Filipa.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Základní kámen dřevěného mostu byl položen 29. července 1833 při oslavě nástupu Ludvíka Filipa na trůn. Most byl pro veřejnost otevřen 26. července 1834. Most vyhořel během revoluce v roce 1848 a v roce 1852 byl obnoven pod názvem pont de la Réforme (most Reformy). Protože tento most záhy nedostačoval narůstajícímu provozu, bylo rozhodnuto jej zbořit a nahradit jiným. Nový kamenný most byl postaven v letech 18601862 o něco dále po proudu a na rozdíl od předchozích staveb směřuje kolmo k řece. Most byl otevřen v dubnu 1862. V roce 1995 bylo vyměněno staré kamenné zábradlí, zničené počasím.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Most postavili inženýři Edmond-Jules Féline-Romany a Jules Savarin. Kamenný most má tři oblouky, je 100 metrů dlouhý a široký 15,20 metrů. Pilíře jsou zdobeny kovovou růžicí, kolem které je kamenný věnec.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pont Louis-Philippe na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]