Ostnáč Schomburgkův

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Polycentrus)
Jak číst taxoboxOstnáč Schomburgkův
alternativní popis obrázku chybí
Ostnáč Schomburgkův
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídaryby (Osteichthyes)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádostnoploutví (Perciformes)
ČeleďPolycentridae
RodPolycentrus
Binomické jméno
Polycentrus schomburgkii
Müller & Troschel, 1849
Synonyma
  • Labrus punctatus Linnaeus, 1758
  • Mesonauta surinamensis Sauvage, 1882
  • Polycentrus schomburgki Müller & Troschel, 1849
  • Polycentrus tricolor Gill, 1858
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostnáč Schomburgkův (Polycentrus schomburgkii) je paprskoploutvá ryba z čeledi Polycentridae, jediný známý zástupce rodu Polycentrus. Pochází z Jižní Ameriky – z Venezuely, Guyany, Surinamu, Francouzské Guyany a ostrova Trinidad.

Jedná se o bentopelagickou sladkovodní a brakickou rybu, která dorůstá až 5,5 cm.[1] Samičky jsou tmavě hnědé, samci sametově černí s tyrkysovými či stříbrnými tečkami a skvrnami. Využívají svého zbarvení, aby splynuli s prostředím.

Chov[editovat | editovat zdroj]

Ostnáč Schomburgkův je občas chován jako akvarijní rybka, neboť díky malé velikosti mu stačí i nádrže o objemu jen 5 litrů. Nejde ale o ryby, které by šlo chovat lehce. Podobně jako u ostatních jihoamerických ostnáčů jde o predátora, který přepadá svou kořist ze zálohy: vyčkává bez hnutí, až nějaká menší rybka připluje dostatečně blízko.[2] Kvůli tomu by ostatní ryby v nádrži měly být dostatečně velké, aby nebyly sežrány, ale také ne činorodé natolik, aby ostnáče obraly o potravu. Ti vyžadují živou stravu, tedy menší rybky, larvy či artemie, jen málokdy se je podaří adaptovat na jinou než syrovou stravu. Navíc potřebují mít vodu měkkou, kyselou a velmi čistou.

Tření v akváriu je také komplikované. Plůdek se často vykulí v malé jeskyni nebo v listu a samec jej pak po 3 až 4 dny hlídá až do rozplavání.[3] O potěru je známo, že dokáže být velmi kanibalistický[3] a že je ještě citlivější na nedostatečnou kvalitu vody než dospělí jedinci.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Polycentrus schomburgkii na anglické Wikipedii.

  1. Polycentrus schomburgkii [online]. Příprava vydání Rainer Froese, Daniel Pauly. FishBase, 2014. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Britz, R. and S.O. Kullander, 2002. Polycentridae (Leaffishes). str. 603-604. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre: EDIPUCRS, Brasil.
  3. a b Guyana Leaffish - Polycentrus schomburgkii [online]. AquaticCommunity.com [cit. 2019-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]