Philippe de Vitry

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Phillippe de Vitry)
Philippe de Vitry
Narození31. října 1291
Paříž
Úmrtí9. června 1361 (ve věku 69 let)
Meaux
Povoláníhudební skladatel, hudební teoretik, muzikolog, spisovatel, básník, filozof, matematik, katolický kněz, voják a katolický biskup
Nábož. vyznáníkatolická církev
Funkcediecézní biskup (1351–1361)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Ukázka z traktátu „Ars nova“

Philippe de Vitry, nazývaný též Vitriaco (12911361) byl francouzský hudební skladatel, básník a biskup. Věnoval se především hudební teorii a je autorem traktátu Ars nova (1322), pojednávajícího o rytmu a notaci. Stal se tím vlastně zakladatelem stejnojmenného hudebního hnutí. Jeho hlavní přínos tkví v objevení způsobu záznamu délky trvání tónů a rytmického členění skladby. Byl jednou z nejuznávanějších osobností hudby 14. století, jeho dílo skladatelské se ovšem zachovalo pouze ve zlomcích (několik motet a písní).

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Philippe de Vitry vystudoval pařížskou Sorbonnu a stal se kanovníkem v Cambrai. V letech 13461350 byl ve službách pozdějšího francouzského krále, vévody Jana z Normandie a v roce 1351 byl papežem Klementem VI. Jmenován biskupem v Meaux. Traktátemu „Ars nova“ de facto ustavil nové zásady tzv. mensurální (z latinského mensuratio – měření) notace, 5 typů not podle délky (duplex longa – dvojitě dlouhá, longa – dlouhá, brevis – krátká, semibrevis – poloviční oproti krátké a minima – nejkratší) a popsal základní hudební tempa, která roztřídil do 4 typů a označil je předznamenáním. Tímto rozčleněním, které dosud hudba neznala, se stal přímým předchůdcem novodobé notace. Dílo Ars nova bylo několikrát přepsáno a zjistilo se, že z jeho 24 kapitol pouze posledních deset lze považovat za originál díla Philippa de Vitry.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

  • 20 Chansons & Motets (Deutsche Harmonia Mundi 82876-68351-2)
  • Motets (Amon Ra CD-SAR49)

Souvisejí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]