Peter Zadek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Peter Zadek
Narození19. května 1926
Berlín
Úmrtí30. července 2009 (ve věku 83 let)
Hamburk
Příčina úmrtínemoc
Místo pohřbeníItálie
Povolánídivadelní režisér, filmový režisér, překladatel a scenárista
OceněníBerlínská umělecká cena (1969)
Grimmeho cena (1970)
Grimmeho cena (1972)
velkokříž Řádu za zásluhy Spolkové republiky Německo (2002)
Medaile za umění a vědu svobodného a hanzovního města Hamburku (2006)
Europe Theatre Prize (2007)
Kainz-Medaille
… více na Wikidatech
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikicitátů citáty na Wikicitátech
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Peter Zadek (19. května 1926 Berlín30. července 2009 Hamburk) byl německý divadelní a filmový režisér. Pocházel ze středostavovské židovské rodiny, která po nástupu nacistů k moci odešla z Německa do Anglie. Jeho bratrancem byl fotograf Walter Zadek.

Původně studoval učitelství, pak se zaměřil na divadlo, režíroval ve Swansea a Pontypriddu, pak přišel do Old Vic, kde na sebe upozornil inscenacemi Salome Oscara Wildea a Balkónu Jeana Geneta. Od roku 1958 působil v Theater am Dom v Kolíně nad Rýnem a od roku 1962 v Brémském divadle, kde byli jeho spolupracovníky Kurt Hübner a Wilfried Minks. V letech 1972 až 1979 vedl Schauspiel Bochum, pak hamburský Deutsches Schauspielhaus a byl jedním z pěti intendantů Berliner Ensemble. Zadekovy inscenace přinášely provokativní výklady předloh a vyvolávaly četné diskuse.[1] K okruhu jeho oblíbených herců patřili Eva Mattesová, Angela Winklerová, Juraj Kukura, Gert Voss a Ulrich Tukur. Na skandálním rockovém muzikálu Andi spolupracoval se skupinou Einstürzende Neubauten.[2]

Věnoval se rovněž operní režii, např. Vzestup a pád města Mahagonny Kurta Weilla na Salcburském festivalu v roce 1998.[3] Natočil filmy Ich bin ein Elefant, Madame (podle Thomase Valentina), Eiszeit (podle Tankreda Dorsta) a Die wilden Fünfziger (podle Johanna Maria Simmela). Byl jedním z režisérů televizního seriálu Intercontinental-Express. Jako herec se objevil ve filmu Rainera Wernera Fassbindera Touha Veroniky Vossové. Spolu se svojí životní partnerkou Elisabeth Plessenovou vytvořili nové německé překlady her Williama Shakespeara a Antona Pavloviče Čechova.

Získal Řád umění a literatury, Záslužný řád Spolkové republiky Německo a Nestroyovu divadelní cenu. V Bochumi je po něm pojmenována ulice Peter-Zadek-Straße.


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Guardian Dostupné online
  2. Deutsche Welle Dostupné online
  3. Operabase Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]