Peter Stumpp

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Peter Stumpp
Narození1525
Úmrtí1589 (ve věku 63–64 let)
Bedburg
Povolánízemědělec a sériový vrah
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Peter Stumpp nebo také Peter Stubbe (* kolem 1525 Epprath, Kolínské kurfiřtství[1] † 28. října 1589, Kolín nad Rýnem) byl německý sedlák a údajně sériový vrahkanibal známý také jako „vlkodlak z Bedburgu“.

Historické zdroje[editovat | editovat zdroj]

Nejúplnější zdroj tohoto tématu je brožura o 16 stranách vydaná v Londýně roku 1590, což byl zřejmě překlad německého tisku, jehož se nedochovala žádná kopie. Od anglické brožury se dochovaly dvě kopie, které byly znovu objeveny okultistou Montague Summersem v roce 1920. Brožura popisuje Stumppův život, údajné zločiny a soud, včetně mnoha výpovědí sousedů a svědků v soudním procesu.

Další informace lze nalézt v deníku Hermanna z Weinsbergu, radního v Kolíně nad Rýnem, s mnoha ilustracemi, který však byl vytisknut v jižním Německu. Pravděpodobně byl založen na německé verzi anglické brožury. Originální dokumenty se pravděpodobně ztratily za třicetileté války (1618–1648), která se přehnala také přes Porýní.

Život[editovat | editovat zdroj]

Peter Stumpp nebo Peter Stumpf získal své přízvisko z toho důvodu, že jeho levá ruka mu byla – neznámo kdy – useknuta, takže z ní zůstal jen pahýl (německy spisovně Stumpf). Jeho jméno se vyskytuje také ve formách jako Peter Stube, Petr Stubbe a Peter Stübbe.

Narodil se ve vesnici Epprath poblíž Bedburgu nedaleko Kolína nad Rýnem. Datum narození není známo, protože místní kostel byl zničen během třicetileté války.[1] Byl to bohatý sedlák a zřejmě vlivný člen venkovské komunity.[2] Po roce 1580 byl pravděpodobně vdovcem se dvěma dětmi – dívka se jmenovala Beele (Sybil), zřejmě byla starší než 15 let, a syn neznámého věku. Několik let před svým soudem měl intimní vztah se svou vzdálenou příbuznou Katharinou Trump(ovou) (jméno mohlo také znít „Trumpen“ nebo „Trompen“).

Obvinění[editovat | editovat zdroj]

V roce 1589 byl se Stumppem konán soudní proces, kde byl vylíčen jako nejhnusnější a nejslavnější vlkodlak v dosavadní historii. Pod mučením na skřipci se přiznal k ovládání černé magie od svých 12 let. Prohlásil, že mu ďábel dal kouzelný opasek, který mu umožňoval se proměnit „na něco chamtivého, silného a mocného; hltajícího vlka s očima velkýma a hlubokýma, které v noci jiskřily jako oheň, s ústy velkými a širokými, s nejostřejšími a nejkrutějšími zuby, obrovským tělem a mocnými tlapami.“ Pokud sundal opasek, mohl se proměnit zpět v člověka.

Dále na mučení vypověděl, že byl po dobu 25 let nenasytný („krvežíznivý“) a cpal se masem koz, jehňat a ovcí, stejně tak masem mužů, žen a dětí. Ze strachu před dalším mučením se přiznal k zabíjení a pozření čtrnácti dětí, dvou těhotných žen a jejich zárodků. Jedním ze čtrnácti dětí měl být jeho vlastní syn.

Stumpp nebyl obviněn jen ze sériové vraždy a z kanibalismu, ale také z incestního poměru se svojí dcerou,[2] která byla rovněž odsouzena k smrti. Krom toho se přiznal ke styku se sukubou, kterou k němu poslal ďábel.

Poprava[editovat | editovat zdroj]

Jeho poprava v Kolíně nad Rýnem byla jednou z nejsurovějších, které kdy byly zaznamenány. Byl připoután ke kolu. Na deseti místech bylo jeho maso trháno pomocí rozpálených kleští. Jeho údy byly zlomeny tupou stranou hlavy sekery, kvůli obavám o jeho možné navrácení ze záhrobí následovalo stětí hlavy a upálení. Jeho dcera Sybil (Beell) a jeho milenka Katharina Trumpová byly uškrceny a upáleny společně se Stumppovým tělem. Zdroje neuvádí, za jaké zločiny byly ony odsouzeny k smrti. Jako varování před podobnými skutky umístily místní autority kůl s mučicím kolem, figurkou vlka na něm a na samý vrchol kůlu umístily sťatou hlavu Petera Stumppa.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Je naprosto nemožné zpětně určit, zda se Stumpp skutečně dopustil zločinů, ze kterých byl obviněn a ke kterým se na mučení přiznal. Možná byl sériový vrah, ale v anglické brožuře se nachází mnoho detailů, které jsou v rozporu s historickými fakty.

V kultuře[editovat | editovat zdroj]

  • Americká metalová skupina Macabre nazpívala píseň o Peterovi Stumppovi s názvem „The Werewolf of Bedburg“ (Vlkodlak z Bedburgu); lze ji najít na albu Murder Metal.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Peter Stumpp na anglické Wikipedii.

  1. a b Peter Stumpp: The Werewolf of Bedburg [online]. [cit. 2020-10-19]. Dostupné online. 
  2. a b BLUNDELL, Nigel (1997) Encyclopedia of Serial Killers. Promotional Reprint Co. ISBN 1-85648-328-2, s. 165.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]