Peter Molyneux

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Peter Molyneux
Molyneux na Southamptonské univerzitě
Molyneux na Southamptonské univerzitě
Rodné jménoPeter Douglas Molyneux
Narození5. května 1959 (64 let)
Guildford, Surrey, UK
Povoláníherní programátor, inženýr, programátor, herní návrhář a vývojář videoher
ZaměstnavateléLionhead Studios
Bullfrog Productions
Electronic Arts
Microsoft Studios
Oceněnírytíř Řádu umění a literatury (2007)
Game Developers Choice Award - Lifetime Achievement (2011)
důstojník Řádu britského impéria
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Peter Douglas Molyneux OBE (* 5. května 1959 v Guildfordu, Surrey, Spojené království) je designér počítačových her a herní programátor zodpovědný za tituly, jako jsou Dungeon Keeper, Populous a Black & White, Theme Park nebo The Movies. V srpnu 1997 Molyneux opustil Bullfrog Productions, aby založil vlastní vývojářský tým, Lionhead Studios. V roce 2004 se dostal do síně slávy AIAS a 31. prosince téhož roku obdržel řád britského impéria. Mimo to dostal v březnu 2007 od francouzské vlády medaili rytíře Ordre des Arts et des Lettres.

Molyneux je jedním z nejinovativnějších herních vývojářů. Je znám také tím, že během tvorby hry rád přehání, co se obsahu her týče. Nejznámějším případem je Fable, vydaný roku 2004 bez mnoha věcí, které Molyneux nasliboval v rozhovorech. Za to se ale všem hráčům po jejím vydání omluvil. Nelze však říci, že by tyto hry byly nekvalitní nebo špatné, právě naopak.

6. dubna 2006 byli Lionhead Studios koupeni Microsoftem a nyní jsou částí Microsoft Game Studios. Na E3 2006 dal Peter Molyneux několik interview, v jednom z nich poznamenal: "Myslím si, že od nás uvidíte mnohem více fantastických her díky tomuto vztahu."

V červnu 2007 byl odměněn čestným titulem doktora věd na Southamptonské univerzitě.

Před Bullfrogem[editovat | editovat zdroj]

Peter Molyneux začal svou kariéru v roce 1982 prodejem disket s videohrami pro Atari a Commodore 64. Společnost se jmenovala Taurus a založili ji Molyneux a Les Edgar. Název se ukázal být šťastným, protože Commodore si je spletl s trochu větší společností TORUS a poskytl jim 8 počítačů.

Zhruba od roku 1984 se Molyneux zaměřil výhradně na herní vývoj. Jeho první počin byla hra nazvaná The Entrepreneur, textová obchodní simulace, která ale byla komerčním propadákem.

V roce 1987 se rozhodl zkusit se v herním průmyslu prosadit znovu založením společnosti Bullfrog.

V tomto období Molyneux pracoval s lidmi, jako jsou David Hanlon, Simon Hunter nebo Andrew E. Bailey na hrách Druid a Dragons Breath.

Hry[editovat | editovat zdroj]

Zde je seznam her, na kterých se Molyneux nějakým způsobem podílel.

Před Bullfrogem[editovat | editovat zdroj]

Bullfrog Productions[editovat | editovat zdroj]

Lionhead Studios[editovat | editovat zdroj]

Mediální sláva[editovat | editovat zdroj]

Jako jedna z nejznámějších postav tohoto průmyslu se Molyneux objevil v nespočtu televizních show a interview. Opakovaně se objevil v pořadech: Gamesmaster, Game Over, Games Wars, Gamezville, Bad Influence!, Gamepad, CHEATS, Gamer.tv, Rapture, Games World, Blue Chip, LanJam, Ultimate Gamer, a GameStars. Stal se i účastníkem několika herních konferencí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Peter_Molyneux na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]