Paul-Armand Gette

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Paul-Armand Gette
Narození13. května 1927
7th arrondissement of Lyon
Úmrtí8. ledna 2024 (ve věku 96 let)
10. obvod
Povolánífotograf, spisovatel, sochař, kameraman, výtvarník a malíř
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Paul-Armand Gette (13. května 1927, Lyon8. ledna 2024[1]) byl francouzský umělec, fotograf, spisovatel, sochař, kameraman, výtvarník a malíř.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Paul-Armand Gette, známý pod zkratkou PAG, zahájil svou uměleckou činnost v roce 1955 ohořelými předměty, Kalcinace. Poté od roku 1959/1960 pracoval s verbálními Krystalizacemi a knihtiskovými dopisy. Jednalo se o plastiky, grafiky nebo fotografie vytvořené z písmen různých velikostí.

Konkrétním předmětem studia jsou „hrany“, ať už jde o okraj lesa, pláž nebo lem sukně. Tyto hrany jsou popsány pomocí vědeckých metod. To zahrnuje fotografování, seznamování a kategorizaci pomocí Linného nomenklatury v případě brouků a rostlin.

Díky tomuto způsobu práce je PAG zařazen do forenzní vědy [2], součásti konceptuálního umění. Začlenění vědeckých metod do jeho umění ho vedlo k měření oblázků, jejich zaznamenávání, výběru různých oblázkových vzorků, jejich fotografování a vystavování a publikování výsledků.

Od roku 1970 pracoval s malými dívkami. Jeho modelky, které byly v té době ještě nezletilé, jsou vyfotografovány na většině fotografií – v souladu s tím, že PAG preferoval okraje – jsou zobrazeny pouze detaily, jako je bota, sukně nebo ústa.

Zpočátku malá děvčata jen fotografoval, později, když vyrostly, se z toho stalo „dotýkání se modelky“ (Le toucher du modelèle). Modelkou však není jen mladá dívka (nymfa), ale také Nymphea (leknín). PAG si pohrával s nejednoznačností a zároveň citoval francouzského impresionistu Clauda Moneta s jeho malbami leknínů.

Opakujícím se tématem jsou oblázky, které sbíral od roku 1963 [3] a používal je ve své tvorbě.

Projekty[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Paul-Armand Gette na německé Wikipedii.

  1. Disparition de Paul-Armand Gette [online]. [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. (francouzsky) 
  2. Günter Metken: Spurensicherung, Amsterdam, 1996, s. 143–165
  3. Erwin Stegentritt: Paul-Armand Gette und das Vermessen, in: Paul-Armand Gette: Vergleich von Geröll der Weißen und Roten Saar, Saarbrücken, 2013, s. 18

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]