Patrick Brontë

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Patrick Brontë
Narození17. března 1777
Hrabství Down
Úmrtí7. června 1861 (ve věku 84 let)
Haworth
Alma materSt John’s College
Povoláníspisovatel, kněz, básník a životopisec
Nábož. vyznáníanglikánství
ChoťMaria Branwell (1783–1821)
DětiMaria Brontë
Elizabeth Brontë
Charlotte Brontëová
Branwell Brontë
Emily Brontëová
Anne Brontëová
RodRodina Brontëova
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Patrick Brontë (17. března 1777 Drumballyroney, Irsko7. června 1861 Haworth, Anglie) byl anglikánský kněz a básník, manžel Marie Brontëové a otec spisovatelek Charlotty, Emily Jane a Anne Brontëových a básníka a malíře Branwella Brontëho[1].

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako první z deseti dětí Hugha Ó Proinntigha a Eleanor McCroryové. Učil se na několika místech (na kováře, obchodníka s plátnem, tkalce), než se v roce 1798 stal učitelem a v roce 1802 se přestěhoval do Cambridge, kde studoval teologii na St. John's College, kde bylo jeho původní jméno Ó Proinntigha zapsáno jako Brontë. V roce 1806 získal titul bakaláře a byl jmenován kaplanem ve Wethersfield v Essexu, kde byl vysvěcen na jáhna a v roce 1809 i za kněze. V roce 1809 se stal asistentem kaplana ve Wellingtonu v Shropshire a v roce 1810 publikoval svou první báseň Winter Evening Thoughts v místních novinách, po níž následovala v roce 1811 sbírka moralistních básní Cottage Poems. V následujícím roce byl jmenován zkoušejícím na Wesleyanské akademii ve Woodhouse Grove, nedaleko Guiseley, kde se setkal s Marií Branwellovou, s níž se 29. prosince 1812 oženil. Jejich první dcera Maria se narodila v roce 1814 po přestěhování do Hartsheadu v Yorkshire; jejich druhá dcera Elizabeth se narodila v roce 1815 po přestěhování rodiny do Thorntonu.

Zde se narodily i ostatní děti: v roce 1816 Charlotte, v roce 1817 jediný syn Patrick Branwell, v roce 1818 dcera Emily Jane a v roce 1820 poslední dítě, dcera Anne. Patrick byl v červnu 1819 jmenován doživotním kaplanem v Haworthu a v dubnu 1820 se přestěhoval s rodinou na zdejší faru. Jeho švagrová Elizabeth Branwellová, která žila s rodinou v Thorntonu v roce 1815, přišla do jeho domácnosti v roce 1821, aby se starala o děti a opatrovala vážně nemocnou Mariu, která byla v posledním stádiu rakoviny. Rozhodla se přestěhovat k rodině natrvalo, aby vykonávala práci hospodyně. Patrick byl zodpovědný za budovu nedělní školy v Haworthu, která byla otevřena v roce 1832. Po smrti své poslední dcery Charlotte, která zemřela devět měsíců po své svatbě, spolupracoval s Elizabeth Gaskellovou na jejím životopise a byl zodpovědný za posmrtné vydání Charlottina prvního románu The Professor v roce 1857. Její manžel Arthur Bel Nicholls, který byl Patrickovým kaplanem, zůstal v jeho domácnosti až do Patrickovy smrti v roce 1861, kdy se vrátil do Irska.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Patrick Brontë na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]