Pate

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pate
Pevnost Siyu
Pevnost Siyu
StátKeňaKeňa Keňa
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Délka24 km
Šířka11 km
Nejvyšší vrcholbezejmenný vrchol (46 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel20 570
Největší sídloPate Town
Používané jazykysvahilština
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pate nebo Paté je ostrov v Indickém oceánu, asi 3 km od východního pobřeží Afriky. Je to největší ostrov souostroví Lamu.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Ostrov měří od západu na východ 24 km, skládá se ze dvou částí spojených úzkou šíjí, která bývá za přílivu zaplavena.[1] Rozloha ostrova je 80 km². Největšími městy jsou Faza, Siyu a Pate Town, největším rybářským přístavem je Kizingitini.

Většinu obyvatel ostrova tvoří Badžuni, dominantním náboženstvím je islám.

Historie[editovat | editovat zdroj]

O ostrově se zmiňuje již Periplus Maris Erythraei, plavební příručka z doby římského císařství. Podle vykopávek v lokalitě Shanga zde od 8. století existovalo svahilské osídlení, žil zde legendární hrdina Fumo Liyongo. Od roku 1203 existoval na Pate nezávislý domorodý sultanát,[2] tzv. Kronika Pate patří k významným památkám předkoloniální africké literatury, působila zde také básnířka Mwana Kupona.

Ostrov prosperoval jako významné centrum obchodu s hedvábím, zlatem a slonovinou, v 15. století ho na svých cestách navštívil Čeng Che a podle testů DNA mají někteří místní obyvatelé čínské předky.[3] V roce 1587 ostrov napadli Portugalci a s 650 muži vypálili město Faza, protože místní šejk podporoval mořské piráty. Působila zde také augustiniánská misie, křesťanství se však na Pate neprosadilo. Známé zde bylo používání a výroba hudebního nástroje, známého jako Siwa. V roce 1858 vznikl rozšířením moci ostrova na pobřežní kmeny stát Wituland, který byl konkurentem Zanzibaru. V roce 1885 přijal vládce Ahmad ibn Fumo Bakari německý protektorát. V roce 1890 patřil Pate k územím, která Němci vyměnili s Velkou Británií za Helgoland a tím se stal součástí Britské východní Afriky. Od roku 1963 patří k nezávislé Keňské republice.

Na jihovýchodním pobřeží ostrova se nachází Shanga, významné archeologické naleziště. Vykopávky začaly v roce 1980 a odhalily, že první osídlení Shangy sahá až do 8. století.

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Ostrov Pate je plochý, jeho břehy lemují mangrovy a korálové útesy. Pěstuje se zde hřebíčkovec kořenný a kokosovník ořechoplodý, důležitý je také rybolov, stavba lodí, umělecká řemesla a turistický ruch. V okolním moři žijí dugongové a mořské želvy, byla zde proto vyhlášena mořská rezervace Kiunga.[4]

Podnebí je rovníkové horké a suché. Průměrná roční teplota se pohybuje od 23 °C do 33 °C. Na ostrově bývá sezónní nedostatek čerstvé pitné vody.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Footprint Travel Guide. www.footprinttravelguides.com [online]. [cit. 2018-02-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-02-23. 
  2. Kenyan Traditional States. Worldstatesmen.org
  3. The legend of Pate Island. english.ningbo.gov.cn [online]. [cit. 2018-02-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-02-23. 
  4. The Wonders of Pate Island. Daily Nation

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]