Papoušík etiopský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPapoušík etiopský
alternativní popis obrázku chybí
Sameček v Etiopii
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpapoušci (Psittaciformes)
ČeleďPsittaculidae
Rodpapoušík (Agapornis)
Binomické jméno
Agapornis taranta
(Stanley, 1814)
Synonyma

agapornis etiopský

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Papoušík etiopský, neboli agapornis etiopský (Agapornis taranta), je převážně zeleně zbarvený pták z řádu papoušků z rodu papoušík (Agapornis). S délkou těla 16,5 cm je největší ze všech žijících druhů agapornisů. Samce lze od samice lehce rozpoznat díky výrazně červenému čelu, které samice nemají. Volně se vyskytují pouze v Etiopii a Eritreji a jedná se o jednoho z méně častých agapornisů v chovu.[2] Lidově se jim v Česku říká i tarantíci.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Volně žijící samička v Etiopii
Sameček v zoo v San Diegu

Agapornis etiopský je s délkou těla okolo 16 cm největším ze všech agapornisů. Také u něj, na rozdíl od většiny z agapornisů, lze snadno určit pohlaví; jedná se druh s výrazným pohlavním dimorfismem. Dimorfismus se projeví u mladých ptáků již po prvním přepeření, kdy se u samečků ukáže výrazně červené čelo, které samičky nemají. Hmotnost se pohybuje mezi 57 a 63 g. Zbytek těla je zářivě světle zelený, peří na křídlech bývá tmavší a méně nápadité. Nohy jsou drobné, šedé barvy, zobák je zářivě narůžovělý až červený. Oči jsou kulaté, téměř celé černé s modrými duhovkami.

Stejně jako jiní agapornisové, i tento je, i když spíše vzácně, k vidění jako okrasný pták. Po dlouhodobém šlechtění vzniklo i několik mutací, jako jsou například olivová, tmavý faktor, místy, bronzově plavá či bledě plavá.[3]

Co se týče vyhledávaných biotopů, pak agapornisové etiopští vyhledávají vysoké pláně a horské oblasti Eritreje a Etiopie.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Agapornisové etiopští se ve volné přírodě živí semeny, kukuřicí, jablky nebo fíky. Běžně hnízdí ve stromových dutinách. Do dutiny vystlané peřím, které si samička sama ze svého břicha vytrhá,[3] naklade tři až čtyři čistě bílá vejce, která následně inkubuje po dobu asi 23 dní. Do 45 dnů po vylíhnutí jsou mláďata plně opeřená.

Chov v zajetí[editovat | editovat zdroj]

Agapornisové etiopští jsou vhodní jako klecoví ptáci z mnoha důvodů, jedním z nich je i jejich klidná povaha. Jedná se o schopné rodiče, chůvičky jsou nutné jen ve velmi zvláštních případech. Problémy ale bývají s vytrháváním peří. Toto chování je typické pro klecové ptáky, kteří zažívají stres nebo jiné psychické problémy. Na rozdíl od jiných klecových ptáků jsou tito papoušci tišší.[3]

K hnízdění v zajetí jim stačí budka se dvěma komorami; jednou předsíní, sloužící jako vletová komora, a druhou předsíní, kde může samice nerušeně hnízdit. Ještě před začátkem doby hnízdění je vhodné od sebe oddělit jednotlivé páry, držet více párů v jedné voliéře v době hnízdění není z důvodu jejich zdraví příliš vhodné.

Taxonomie a status[editovat | editovat zdroj]

Druh agapornis etiopský byl poprvé popsán britským hrabětem Edwardem Smith-Stanleyem v roce 1814. Rod agapornis je rod zahrnující devět druhů ptáků, které spojuje jak pestré zbarvení peří, tak sociální chování. Druh netvoří žádné poddruhy a jelikož se jedná o poměrně hojného ptáka se stabilní populací, dle IUCN je klasifikován jako málo dotčený taxon, není tedy chráněn.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Black-winged lovebird na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. ALDERTON, David. The Ultimate Encyclopedia of Caged and Aviary Birds. Londýn: [s.n.] ISBN 1-84309-164-X. S. 219. 
  3. a b c d Agapornis etiopský (Agapornis taranta) [online]. www.ifauna.cz, 2012-01-26 [cit. 2015-01-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]