Palác Strozziů (Florencie)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O vídeňském paláci pojednává článek Palác Strozziů (Vídeň).
Palác Strozziů
Palác Strozziů ve Florencii
Palác Strozziů ve Florencii
Účel stavby

výstavy

Základní informace
Slohrenesanční
ArchitektiBenedetto da Maiano; Simone del Pollaiolo; Baccio d'Agnolo
Výstavba1489–1538
Současný majitelItalský stát
Pojmenováno porodu Strozziů
Poloha
AdresaPiazza Strozzi, Florencie, ItálieItálie Itálie
UlicePiazza degli Strozzi
Souřadnice
Map
Další informace
Webwww.palazzostrozzi.org
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palác Strozziů (italsky Palazzo Strozzi) je renesanční palác z 15. století v centru Florencie.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavbu paláce zahájil v roce 1489 Benedetto da Maiano na objednávku Filippa Strozziho staršího, člena bohatého rodu Strozziů, který konkuroval známé florentské rodině Medicejů. Palác měl reprezentovat společenský i politický význam Strozziů. Filippo však zemřel v roce 1491, dlouho před dokončením stavby v roce 1538, kdy ji vévoda Cosimo I. zkonfiskoval a Strozziům ji vrátil až o třicet let později.

Palác stojí na konci slavné historické ulice Via de' Tornabuoni.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Palác Strozziů se svou rustikou je příkladem civilní architektury stavěné po vzoru Medicejského paláce. Palác Strozziů však působí harmoničtěji, jeho fasáda je propracovanější a oproti Medicejskému paláci, který je propojen s dalšími budovami, víc vyniká jako samostatně stojící budova.[1]

Palác má párová okna se sloupky (biforium); paprskovitě umístěné klenáky oblouků stoupají k ústřednímu klenáku, což je detail, který byl v renesanci hojně kopírován u obloukových oken zasazených do rustiky. Dominantní římsa je typická pro florentské paláce té doby.

Do roku 1504 byl pověřen stavbou paláce Simone del Pollaiolo (il Cronaca), který však stavbu nedokončil. Cronaca byl rovněž autorem centrálního nádvoří obklopeného arkádami, inspirovanými Michelozzem.

Proslulé jsou kované předměty zvané ferro, které zdobí budovu. Mnohé z těchto doplňků budovy, jako jsou stožáry na vlajky a pochodně, závěsy, lucerny a svícny, ozdobily exteriér paláce i jeho zákoutí a zároveň plnily praktickou funkci. Vytvořil je umělecký kovář Niccolo Grosso řečený Il Caparra.

Vlastník a využití[editovat | editovat zdroj]

Palác zůstal sídlem rodiny Strozziů do roku 1937. Pak ho obsadil Istituto Nazionale delle Assicurazioni (Národní pojišťovací institut), který v budově provedl rozsáhlé změny a v roce 1999 ji daroval italskému státu. Sídlí zde Institut humanistických studií a Fondazione Palazzo Strozzi. Budova je také sídlem Istituto Nazionale del Rinascimento (Institut renesančních studií) a je zde i známý Gabinetto Vieusseux s knihovnou a čítárnou. Palác se využívá pro mezinárodní expozice, módní přehlídky a další kulturní a umělecké akce. Například tu proběhla výstava "Cézanne ve Florencii. Dva sběratelé a výstava impresionismu v roce 1910". Každý rok se tu koná výstava starožitností Biennale dell' Antiquariato. Palác je největším výstavním prostorem ve Florencii.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Palazzo Strozzi na anglické Wikipedii.

  1. a b c d Palác Strozzi: dokonale symetrický kus. Radynacestu.cz [online]. [cit. 2024-02-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]