Palác Erdödy-Drašković

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palác Erdödy-Draškovićů
Poloha
AdresaZáhřeb, ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palác Erdödy-Drašković v Záhřebu (chorvatsky Palača Erdödy-Drašković) je někdejší šlechtický palác v chorvatské metropoli Záhřebu, na adrese Opatička 29 v městské části Horním Město (chorvatsky Gornji Grad). Objekt, v němž je v současné době umístěn Chorvatský státní archiv,[1] je chráněn jako kulturní památka, uvedená v seznamu chorvatských kulturních památek pod číslem Z-2582.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Palác byl zbudován úpravou městských hradeb ze 13. století. Z vnitřní strany přiléhá k ulicím Opatička a Dimitrije Demetera.

Vznikal postupně po částech, od hradeb směrem k vnitřku města.[2] Pozdně barokní dvoupatrová část paláce byla vybudována v závěru 18. století z rozhodnutí tehdejšího hraběte Alexandra z Erdődy. Vznikla na ploše, která se uvolnila po požáru v 30. letech 18. století. Později ji ještě doplnila jednopratrová křídla, která vznikla v 30. letech 19. století. Vznikla v klasicistním stylu a přiléhají ke dvěma již zmíněným ulicím. O jejich vzniku rozhodl František Xaver Drašković, to je také důvod, proč název stavby odkazuje na jména obou šlechtických rodů. V téže doby byl také celý areál paláce propojen jako jeden celek a v uvedené podobě zůstal do současnosti.[2]

V polovině 19. století bylo vybudováno nové průčelí stavby v souvislosti se zbořením městské brány, která se nacházela v bezprostřední blízkosti stavby.

Po Draškovićích jej vlastnil nějakou dobu Ivan Kuković a později jej získal v roce 1850 stát.[3] Ten sem umístil budovu finančního ředitelství pro Chorvatsko a Slavonii.[4] Od roku 1878 je objekt jedním celkem i z hlediska poštovního, neboť má jedno číslo popisné.

Vlastníkem budovy byl v 21. století Chorvatský státní archiv. Ten zde sídlí již od roku 1947.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Opatička 29 – Državni arhiv u Zagrebu. daz.hr [online]. [cit. 2022-06-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-05-18. 
  2. a b c Vodimo vas u Palaču Erdödy-Drašković koja se otvara za javnost. Tportal [online]. [cit. 2022-02-06]. Dostupné online. (chorvatsky) 
  3. Javnosti se otvara jedna od najljepših zagrebačkih palača. Buro [online]. [cit. 2022-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-02-07. (chorvatsky) 
  4. Profil stavby na stránkách Chorvatského státního archivu (chorvatsky). daz.hr [online]. [cit. 2022-02-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-12-04. 

Související články[editovat | editovat zdroj]