Pól nedostupnosti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mapa vzdálenosti od nejbližšího pobřeží; červené body označují póly nedostupnosti jednotlivých kontinentů a jejich částí (Mollweidovo zobrazení; izokřivky po 250 a 1000 km)

Pól nedostupnosti označuje místo, které je nejnesnadněji dosažitelné vzhledem ke své poloze. Pól nedostupnosti je pouze geografickým označením, nikoli fyzikální vlastností. Na zeměkouli se takto označuje několik bodů:

Severní pól nedostupnosti[editovat | editovat zdroj]

Leží v Severním ledovém oceánu v místě nejvíce vzdáleném od jakékoliv pevniny. Je 661 km od severního pólu, 1453 km od Barrow na Aljašce a nejbližší pevniny (Ellesmerův ostrov a Země Františka Josefa) jsou 1094 km daleko. Tohoto místa údajně dosáhl jako první sir Hubert Wilkins v roce 1927 letadlem a Wally Herbert v roce 1968 pěšky, avšak podle tvrzení Jima McNeilla ani jeden z nich pól nedostupnosti správně nelokalizoval.[1]

Jižní pól nedostupnosti[editovat | editovat zdroj]

Jižní pól nedostupnosti:
stanice na jižním pólu nedostupnosti s Leninovou bustou

Nachází se v Antarktidě na místě, které má největší vzdálenost od oceánu obklopujícího ledový kontinent. Leží 463 km od jižního pólu, v nadmořské výšce 3718 m n. m. Poprvé jej dosáhla v roce 1957 sovětská antarktická expedice. Dodnes na tomto místě stojí busta V. I. Lenina na vysokém podstavci,[2][3] a od roku 1972 je historicky chráněno pod Antarktickým smluvním systémem[4].

Pacifický pól nedostupnosti[editovat | editovat zdroj]

Místo v oceánu, nazvané také Bod Nemo, které je nejdál od jakéhokoliv pobřeží. Leží v jižním Pacifiku, 2688 km od nejbližší pevniny: atol Ducie (jeden z Pitcairnových ostrovů) na severu, ostrůvek Motu Nui (u pobřeží Velikonočního ostrova) na severovýchodě a ostrov Maher (pobřeží Země Marie Byrdové v Antarktidě) na jihu. Hloubka v tomto místě činí asi 4 km. Kosmonauti na oběžné dráze jsou při svém průletu tomuto bodu blíž než kterýkoliv člověk na Zemi. [5][6] Do tohoto místa bývají naváděny vysloužilé umělé družice a vesmírné stanice, proto bývá také nazýváno vesmírný hřbitov.[7][8]

Euroasijský pól nedostupnosti[editovat | editovat zdroj]

Místo na pevnině, které leží nejdále od oceánů. Nachází se v severní části Čínské lidové republiky a je 2645 km od nejbližšího pobřeží (2510 km v případě, že se Obský záliv počítá jako součást světového oceánu). Leží asi 320 km od města Urumči v autonomní oblasti Sin-ťiang. Shodou okolností jsou euroasijský a pacifický pól nedostupnosti v přibližně stejné vzdálenosti od pobřeží.[9]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The quest to conquer the other North Pole Dostupné online
  2. Lenin na Južnom póle: Naozaj tu stále stojí Dostupné online
  3. Полюс недоступности: как советские учёные осваивали Антарктику Dostupné online
  4. Revised List of Historic Sites and Monuments Dostupné online
  5. Nejopuštěnější místo na Zemi je Point Nemo. Blízko k němu mají jen astronauti z ISS Dostupné online
  6. Eerie Facts About Point Nemo, The Most Remote Location On Planet Earth Dostupné online
  7. MIHULKA, Stanislav. Hřbitov kosmických lodí: Kde končí vysloužilé satelity a vesmírná plavidla. 100+1 [online]. Extra Publishing, s. r. o., 2017-10-27 [cit. 2023-04-02]. Dostupné online. 
  8. KUBALA, Petr. Vesmírný hřbitov na dně oceánu. ABC [online]. Czech News Center, a.s., 2015-09-08 [cit. 2023-04-02]. Dostupné online. 
  9. Poles of Inaccessibility Dostupné online Archivováno 11. 5. 2019 na Wayback Machine.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]