Otmaň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Otmaň
Vrchol578,3 m n. m.
Prominence43 m ↓ V od Lhotky
Izolace1,0 km → Kellerův kopec
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříŠumavské podhůří / Prachatická hornatina / Křemžská kotlina
Souřadnice
Otmaň
Otmaň
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Otmaň je 578,3 m[1] vysoký zalesněný vrch v Šumavském podhůří nacházející se cca čtvrt kilometru severně od silnice II/143 mezi vesnicemi Chlum a Lhotka, obě jsou místní části městyse Křemže.

Geologie a geomorfologie[editovat | editovat zdroj]

Geomorfologicky je Otmaň součástí celku Křemžská kotlina, v jejíž centrální části tvoří výraznou vyvýšeninu.[2] Jižní svah je mírný, naopak ten severní poměrně strmý. Geologické podloží Otmaně tvoří moldanubické granulity s vložkami peridotitůserpentinitů.[3] Na hadcové zvětraliny se vážou druhotné nerosty, nejznámější jsou opály, které se u Otmaně nacházejí.[4]

Vrchol a okolí[editovat | editovat zdroj]

Na vrcholu roste převážně jedle bělokorá, dále jsou zde zastoupeny smrčiny, bory i malé bučiny. Místy jsou podél úpatí kopce umístěny posedy, v této oblasti se velice hojně vyskytuje srnčí a méně i černá zvěř. Otmaň má dva vrcholy, na jednom z nich se nachází kámen značící nejvyšší bod kopce, hned na nejbližším stromu visí cedule s názvem a výškou kopce. Pod severním svahem protéká Křemžský potok, v blízkosti vrchu se nacházejí dva mlýny, Červený a Vackův, oba však již svou funkci dlouho neplní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní mapa ČR 1:10 000 [online]. Praha: ČUZK [cit. 2019-11-09]. Dostupné online. 
  2. PLUCAROVÁ, Jana. Geomorfologické poměry Křemžské kotliny v CHKO Blanský les. Olomouc, 2007 [cit. 9. 11. 2019]. Diplomová. Přírodovědecká fakulta UP. Vedoucí práce RNDr. Karel Kirchner, CSc.. Dostupné online.
  3. Geologická mapa 1 : 50 000 [online]. Praha: Česká geologická služba [cit. 2019-11-09]. Dostupné online. 
  4. Představujeme osady: Křemže - Chlum. Křemežsko. Červen 2006, roč. 16, čís. 6. Dostupné online [cit. 9. 11. 2019].