Orobincovité

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOrobincovité
alternativní popis obrázku chybí
orobinec úzkolistý (Typha angustifolia)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné - (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďorobincovité (Typhaceae)
Rody
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Orobincovité (Typhaceae Juss.) je čeleď jednoděložných rostlin z řádu lipnicotvaré (Poales). Ve starších taxonomických systémech byla čeleď řazena do řádu pandánotvaré (Pandanales) nebo do samostatného řádu orobincotvaré (Typhales) a obsahovala pouze jediný rod orobinec (Typha).[1] Podle nejmodernějšího systému APG III sem byl přiřazen ještě rod zevar (Sparganium), který byl dříve řazen do samostatné čeledi zevarovité, která obsahovala také jen rod zevar.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jsou to vytrvalé byliny s oddenky, většinou vodní nebo bažinné kořenící ve dně, zřídka i plovoucí. Listy jsou jednoduché, střídavé, přisedlé, dvouřadě uspořádané, vzpřímené nebo někdy plovoucí na hladině. Čepele jsou čárkovité, celokrajné, se souběžnou žilnatinou. Jsou to jednodomé rostliny s jednopohlavnými květy. Květy jsou uspořádány v květenstvích, někdy složených, palicích nebo hlávkách, které jsou pohlavně rozlišené, nahoře jsou samčí palice či hlávky, dole samičí. Okvětí je velmi redukované, na šupiny nebo chlupy, nejčastěji obsahuje 1-6 členů. Tyčinky v samčích květech jsou nejčastěji 3, řidčeji 1-6, volné nebo srostlé. Gyneceum je srostlé z 1-2 plodolistů, je monomerické, pseudomonomerické nebo synkarpní, semeník je svrchní. Plodem je drobný měchýřek před puknutím připomínající nažku, oříšekpeckovice.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Jsou známy 2 rody orobinec (Typha) a zevar (Sparganium) a asi 25 druhů, které jsou rozšířeny na vhodných stanovištích většiny světa.[2] V ČR roste 7 druhů, 2 další už z České republiky vymizely.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Archivovaná kopie. delta-intkey.com [online]. [cit. 2010-01-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-01-03. 
  2. a b http://www.mobot.org/MOBOT/Research/apweb/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]