Olivier Remigius Wallis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Olivier Remigius hrabě Wallis z Carighmain (1. říjen 1742, Vídeň19. července 1799, Kloten, Švýcarsko) byl rakouský šlechtic a voják z rodu irských emigrantů Wallisů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec byl hrabě Franz Wenzel Wallis (1696–1774), matka se jmenovala Maria Rosa Regina von Thurheim. Bratr byl Michael Johann von Wallis a František Arnošt Wallis. Jeho synovcem byl prezident dvorské komory Josef Wallis.

Vojenská kariéra[editovat | editovat zdroj]

Vojenskou kariéru započal u pěšího pluku (č. 11) svého otce, kterému velel v letech 1769–1777. V roce 1769 byl povýšen do hodnosti Oberst (plukovník). V Rakousko-turecké válce bojoval v hodnosti generálmajora pod velením maršála Laudona. V roce 1791 byl povýšen do hodnosti Feldmarschal - Leutnant (polní maršál) a v roce 1792 během Války první koalice byl u Mosely pod velením knížete Hohenlohe-Kirchberg. V roce 1793 velel divizi u hornorýnské armády v Breisgau. V květnu 1794 byl povýšen do hodnosti Feldzeugmeister (generál) a současně s touto hodností se stal majitelem 29. pěšího pluku (pluk si podržel jeho jméno až do roku 1803). V roce 1795 byl převelen do Itálie, kde přezval velení nad Lombardskou armádou po Josephu Nikolausi de Vins. V bitvě u Loana byl Wallis poražen. V dubnu roku 1796 předal Wallis velení generálu Jean-Pierre de Beaulieu. Za války druhé koalice se pod velením arcivévody Karla účastnil bitvy u Ostrachu, kde velel třetí koloně. V bitvě u Stockachu velel Wallis pravému křídlu. V první bitvě u Curychu velel rezervě a při útoku na curyšský kopec byl smrtelně raněn.

Zemřel 19. července 1799.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]